Ledger Nano S

Waardering 5.00 op 5 gebaseerd op 9 klantbeoordelingen
(9 klantbeoordelingen)

95.59

Gratis verzending
 • Beste keus in prijs/kwaliteit
 • De meest verkochte hardware wallet
 • Meeste cryptocurrency opties
 • Volledige isolatie door beveiligde chip
 • Display en knoppen om transacties te bevestigen

Direct bestellen

Beschrijving

Bitcoin

Bitcoin

Bitcoin Cash

Bitcoin Cash

Bitcoin Gold

Bitcoin Gold

Ethereum

Ethereum

Ethereum Classic

Ethereum Classic

NEO

NEO

Dash

Dash

Ripple

Ripple

Litecoin

Litecoin

Dogecoin

Dogecoin

Zcash

Zcash

Stratis

Stratis

Komodo

Komodo

PosW

PosW

Ark

Ark

Expanse

Expanse

Ubiq

Ubiq

PivX

PivX

VertCoin

Vertcoin

ViaCoin

ViaCoin

StealthCoin

StealthCoin

Stellar

Stellar

HCash

HCash

DigiByte

DigiByte

QTum

QTum

Ledger Nano S kopen? Bekijk de beoordelingsscore!

Ondersteunde currencies
98%
Veiligheid
100%
Gebruiksvriendelijkheid
99%
Integraties
98%
Prijs/kwaliteit
100%
Vertrouwen in producent
100%

Hoe werkt de Ledger Nano S?

De Ledger Nano S is een veilig, offline apparaat ter grootte van een USB stick. De Nano S bewaart je private keys op de beveiligde chip van het apparaat die nooit met het internet in contact staat en daarom niet kan worden gehacked.

Je bitcoins worden niet op het apparaat zelf bewaard, maar worden bijgehouden op de Blockchain. De Ledger Nano S bewaart en beveiligt alle geheime data, maar op zo’n manier dat je je bitcoins wel kunt beheren.

Wat heb ik nodig om de Ledger Nano S te starten?

Om de Ledger Nano S te gebruiken heb je nodig:

 • Een computer met een USB poort
 • Google Chrome of Chromium 50+
 • Windows (geen XP), Mac (10.7+) of Linux

De hardware wallet communiceert met de computer door middel van de Ledger Chrome applicatie die je installeert op je computer. Er is verder geen software installatie nodig en je hoeft ook geen account  aan te maken.

Wat zit er in de doos?

Als je de Ledger Nano ontvangt, zie je in de doos de volgende onderdelen:

 • Uiteraard, de Ledger Nano S
 • 1 micro-USB kabel
 • Een draagkoord
 • Een sleutelhanger en sleutelring
 • De zogenaamde recovery sheet waarop je je backup-seed noteert
 • Een blaadje met instructies

 

Ledger Nano S: In de doos

De Ledger Nano S installeren

Het installeren van de Ledger Nano S is super makkelijk, het hele installatieproces is binnen 10 minuten doorlopen. Het apparaat leidt je door een aantal instructies op het LCD-scherm die je helpen met het beveiligen en instellen van je Nano S.

Verbinden met een computer

Wanneer je de Ledger aansluit op je computer met de bijgeleverde USB-kabel gaat het apparaat meteen aan. Je kunt de Nano S als een nieuw apparaat inrichten of een bestaande wallet herstellen.

Ledger Nano S: Configureren als nieuw apparaat

Pincode instellen

Je beveiligt de Nano S door het instellen van een pincode die kan bestaan uit 4 tot 8 cijfers. Onthoud deze pincode goed, het is de toegang tot je wallet. Mocht je de pincode onverhoopt een keer vergeten, dan kun je aan de hand van je recovery seed je wallet herstellen.

Ledger Nano S: Pincode instellen

Recovery seed documenteren

Met de recovery seed kun je altijd weer toegang krijgen tot je wallet. De recovery seed bestaat uit 24 woorden die worden getoond tijdens het eerste gebruik. Op het meegeleverde papier schrijf je alle woorden op. Bewaar dit papiertje goed! Het is ook verstandig om de 24 woorden op een tweede locatie op te slaan. De seed kun je ook gebruiken om je wallet bijvoorbeeld te backuppen op een tweede Ledger.

Ledger Nano S: Herstelzin opschrijven

Nadat je de 24 woorden hebt gedocumenteerd vraagt het apparaat om een aantal daarvan te bevestigen, ter controle. Nadat je de juiste woorden uit de lijst hebt gekozen is de configuratie compleet.

Apps installeren

Ten slotte staan er op de Nano S alvast drie apps geïnstalleerd: Bitcoin, Ethereum en Fido U2F. Met de apps kun je je cryptocurrencies beheren. Om deze apps te gebruiken heb je een computer nodig waar Windows, Linux of Mac OS op staat. Andere voorbeelden van apps zijn bijvoorbeeld voor andere valuta’s als Dash, Dogecoin maar ook de Ledger Manager. Met de Ledger Manager kun je meer apps installeren of bijvoorbeeld de firmware updaten.

Ledger Nano S: Apps

Doordat de Ledger een beperkt geheugen heeft, kun je ongeveer 5 apps tegelijkertijd geinstalleerd hebben, maar je kunt apps gewoon verwijderen en toevoegen zonder dat je je coins verliest. Het toevoegen van een app is binnen een paar seconden gedaan. Als je bijvoorbeeld Ethereum hebt opgeslagen maar je gebruikt het niet regelmatig, dan kun je de Ethereum app gewoon verwijderen totdat je Ethereum wilt transfereren. Mocht je deze werkwijze onhandig vinden, dan zou je ervoor kunnen kiezen om een tweede Nano S te bestellen. Een andere optie is om de Ledger Blue te bestellen, daarop zit 50% meer geheugen en dus meer ruimte om apps te installeren.

Ledger Manager

De Ledger Nano S gebruiken

Een van de grootste redenen waarom hardware wallets zo populair zijn, is omdat je er naast het bewaren van je crypto-geld ook transacties mee kunt uitvoeren en je saldo en transacties kunt inzien.

Ledger Nano S: Chrome applicatie

Bitcoins versturen

Om bitcoins te versturen gebruik je de Chrome app. De Chrome app werkt niet anders dan je van andere online wallet software gewend bent. Je vult het bedrag aan BTC in dat je wilt versturen, het bitcoin-adres van de ontvanger, en je klikt op versturen. Transacties bevestig je altijd fysiek aan de hand van de knoppen op de Ledger.

Ledger Nano S: Transactie bevestigen

Bitcoins ontvangen

Om bitcoins te ontvangen kun je de QR-code scannen in het “Bitcoins ontvangen” scherm. Als alternatief kun je deze code mailen of printen naar degene die bitcoins naar jouw wallet wilt overmaken. Of naar jezelf, als je bitcoins vanuit een andere wallet naar je Ledger wilt versturen.

Accounts aanmaken

Binnen je wallet kun je verschillende accounts aanmaken. Die accounts kun je eigenlijk zien als een bankrekening met verschillende rekeningnummers. Alle accounts vallen binnen je wallet; ze zijn dus allemaal afgeschermd binnen je hardware wallet.

Bediening van de Ledger Nano S

De bediening van de Ledger Nano S is voor zo’n klein apparaat erg simpel en handig. Je scrollt door de lijsten en menu’s aan de hand van de twee knoppen. Bevestigingen worden gedaan door gelijktijdig te drukken op die twee knoppen. Een klein beetje geduld moet je hebben als je hiermee je recovery seed moet invoeren. Waarschijnlijk komt het echter niet vaak voor dat je dat moet doen.

Ledger Nano S uitzetten

Wanneer je de hardware wallet aan de hand van de kabel uit je computer plugt sluit je het apparaat ook vanzelf af.

Ondersteunde apparaten en cryptocurrencies

Een keuze voor een bepaalde hardware wallet zal voornamelijk afhangen van de cryptocurrencies die de wallet ondersteunt. De Nano S ondersteunt de meest populaire valuta en dit aantal breidt zich continu uit. Verder kun je de apps van het apparaat gebruiken op de meest bekende besturingssystemen.

Besturingssystemen

De Ledger Nano S kan gebruikt worden op de volgende besturingssystemen met daarop een Chrome browser:

 • Windows
 • Linux
 • Mac
 • Android
 • Chrome OS

Ondersteunde valuta’s

Op dit moment worden de volgende cryptocurrencies ondersteund, maar ondersteuning voor nieuwe valuta wordt continu aan gewerkt:

Bitcoin

Bitcoin

Bitcoin Cash

Bitcoin Cash

Bitcoin Gold

Bitcoin Gold

Ethereum

Ethereum

Ethereum Classic

Ethereum Classic

NEO

NEO

Dash

Dash

Ripple

Ripple

Litecoin

Litecoin

Dogecoin

Dogecoin

Zcash

Zcash

Stratis

Stratis

Komodo

Komodo

PosW

PosW

Ark

Ark

Expanse

Expanse

Ubiq

Ubiq

PivX

PivX

VertCoin

Vertcoin

ViaCoin

ViaCoin

StealthCoin

StealthCoin

Stellar

Stellar

HCash

HCash

DigiByte

DigiByte

QTum

QTum

Veiligheid van de Ledger Nano S

Door de ingebouwde veiligheidsvoorzieningen worden de private keys van je Bitcoins, Ethereum en altcoins 100% veilig bewaard op je Ledger Nano S.

Open Source

De firmware op de Ledger Nano S is Open Source en is gebouwd op het BOLOS platform. BOLOS staat voor “Blockchain Open Ledger Operating System” en is door Ledger zelf ontwikkeld om iedere programmeur ter wereld de mogelijkheid te geven om Ledger Apps voor Ledger apparaten te ontwikkelen. Elke app is volledig geïsoleerd.

Pincode

Elke keer als je de Ledger met de USB-kabel in je computer plugt moet je een PIN-code intoetsen om in te loggen. Deze PIN-code kan bestaan uit 4 of 8 cijfers. Verder kun je instellen dat de Ledger automatisch in lock-modus gaat na een aantal minuten. Mocht je de PIN-code drie keer verkeerd invoeren, dan wordt de Ledger Nano S gereset. Om de wallet dan te herstellen heb je de recovery seed nodig.

Recovery seed

Tijdens het opstarten maakt de Nano S altijd een recovery seed aan. Je kunt kiezen tussen 12, 18 of 24 woorden. Als je hardware wallet wordt gestolen of je raakt hem kwijt, dan kun je je wallet herstellen met deze woorden in andere ondersteunde wallet software. Of bijvoorbeeld in andere hardware wallets zoals Trezor of KeepKey.

Wachtwoord

Op je Ledger Nano S kun je nog een extra beveiliging toevoegen, in het geval dat iemand achter je recovery seed is gekomen: een wachtwoord. Met dit wachtwoord beveilig je in feite je recovery seed (de 24 woorden). Met het wachtwoord versleutel je je recovery seed.

Om elke keer dit wachtwoord in te voeren tijdens het opstarten van de Nano S is erg onpraktisch. Vandaar dat het wachtwoord is gelinkt aan een andere PIN-code, die kan worden ingevoerd in plaats van de normale PIN, wanneer je het apparaat opstart. Hiermee krijg je toegang tot een “verborgen” wallet: je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om je normale wallet gebruiken voor het dagelijks gebruik, en de verborgen wallet voor je “spaargeld”.

Ledger Nano S display

Het scherm op de Nano S biedt een extra veiligheidslaag doordat belangrijke data hierdoor geverifieerd kan worden op het apparaat zelf. Het is veel veiliger om data op het scherm van het apparaat zelf te tonen dan op een computer. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om fysiek transacties te bevestigen, en dat kan uiteraard nooit iemand anders doen dan jij zelf.

Fido U2F

Op de Ledger zit een app voor Fido U2F. Dat is de meest populaire standaard voor tweefactor-authenticatie.

Tijdens het bezorgproces

Het pakket wordt verzegeld opgestuurd. Dit is als extra controle dat er niet met de doos is geknoeid tijdens het verzendproces. De verzegeling moet dus intact zijn bij ontvangst! Hiernaast zorgt het Secure Element (de beveiligde chip) ervoor dat er een controle wordt uitgevoerd op de microcontroller flash tijdens de eerste keer opstarten. Wanneer hiermee gesjoemeld is, krijg je een waarschuwing te zien.

Integraties met andere wallets

Je kunt de hardware wallet ook gebruiken in combinatie met wallets van andere partijen.

 • Bitstamp
 • FIDO/U2F
 • Mycelium
 • Copay
 • Electrum
 • MyEtherWallet
 • GreenBits
 • BitGo

De producent

Het Franse bedrijf Ledger is in 2015 opgericht en heeft als voornaamste focus het ontwikkelen van veilige hardware apparaten. Ledger staat bekend als een betrouwbaar en responsief bedrijf, wat niet onbelangrijk is als je je bitcoins aan een product toe vertrouwt. Het support team geeft – ook uit onze eigen ervaringen – altijd snel antwoord op vragen.

Meest gestelde vragen

Wat gebeurt er als ik mijn PIN-code vergeet?

Na drie foutieve pogingen om je PIN-code in te voeren, herstelt het apparaat zichzelf naar de fabrieksinstellingen en wist daarmee je master seed. Je kunt de Ledger dan weer herstellen aan de hand van de 24 woorden.

Wat gebeurt er bij een defect, verlies of diefstal?

Mocht het apparaat onverhoopt kapot gaan of kwijt raken, dan is de seed (de 24 woorden die je fysiek hebt gedocumenteerd) alles wat je nodig hebt om weer bij je bitcoins te komen. Dit komt doordat de private key gegenereerd is op basis van de BIP 39/BIP 44 standaard. Die standaard zit ingebakken in elke Nano S chip, en koppelt de 24 woorden aan de private key. Omdat deze altijd bij elkaar horen binnen de BIP 39/BIP 44 standaard, kun je aan de hand van de 24 woorden altijd weer bij de private key. Op elke wallet die deze standaard aanhoudt kun je de private key invoeren en zo weer bij je bitcoins komen.

Wat als het bedrijf failliet gaat?

Doordat er gebruik wordt gemaakt van open standaarden voor het aanmaken van de backup seed, ben je ervan verzekerd dat je nog steeds controle behoudt over je bitcoins mocht het bedrijf failliet gaan. Je kunt je wallet dan herstellen in verschillende software wallets zoals Copay, Electrum en Mycelium.

Vergelijking met andere hardware wallets

Op dit moment is de Ledger Nano S een van de best verkochte hardware wallets, en dat is niet zonder reden. Het apparaat is gunstig geprijsd ten opzichte van de concurrentie, terwijl de hardware wallet qua functionaliteit voorop loopt. Dat spreekt uiteraard veel mensen aan.

Ledger Nano S vs Trezor

De Nano S en de Trezor ontlopen elkaar niet heel veel, dit zijn de twee meest verkochte hardware wallets. In prijs scheelt het een paar tientjes (de Nano S kost 69.90 en de Trezor 89.00, voor beide komen daar nog de verzendkosten bij). Het ligt er ook maar net aan welke cryptocoins je erop wilt bewaren, daar zitten wat kleine verschillen in. Qua user interface zijn de Ledger apps iets fijner om mee te werken. Beide apparaten geven je de allerbeste veiligheidsstandaarden en functionaliteit. We hebben alle functionaliteit in een handig overzicht op een rijtje gezet en vergeleken.

Ledger Nano S vs KeepKey

Twijfel je tussen een Ledger Nano S en een KeepKey? Ook hier geldt weer: smaken en wensen verschillen. Feit is wel dat Ledger op dit moment hard aan de weg timmert en erg actief nieuwe functionaliteit en ondersteuning voor nieuwe coins bouwt. De Nano ondersteunt meer valuta en er zijn meer integraties beschikbaar. Ook hier raden we aan om de complete vergelijking te bekijken.

Bestel de Ledger Nano S

Koop de Ledger Nano S nu via de officiële site
van Ledger en wees zeker van beveiligde verzending.

Bestel via de officiële site

Extra informatie

Valuta

Ark, Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Dash, DigiByte, Dogecoin, Ethereum, Ethereum Classic, Expanse, HCash, Komodo, Litecoin, NEO, PivX, POSW, QTum, Ripple, StealthCoin, Stellar, Stratis, Ubiq, Vertcoin, ViaCoin, Zcash

Platform

Android, Chrome OS, Linux, Mac, Windows

Producent

Ledger

Beeldscherm 2FA

Heeft beeldscherm

Open Source

Code is Open Source

Verbinding

USB

Integraties

BitGo, Bitstamp, Copay, Electrum, GreenBits, MultiBit, MyCelium, MyEtherWallet, Sentinel

9 beoordelingen voor Ledger Nano S

 1. Waardering 5 uit 5

  Hendrik Van

  Op welke alternatieve online of software wallet kan ik de Recovery Seed (24 woorden) invoeren om weer toegang te krijgen tot mijn crypto’s als mijn Ledger kapot is? In afwachting van uw reactie.

  • MijnHardwareWallet.nl

   Hi Hendrik,

   In feite elke op elke wallet die BIP39, BIP32 en BIP44 ondersteunt. Denk bijvoorbeeld aan Mycelium, Coinomi of Bither. Belangrijk is dat de wallet ook de valuta ondersteunt die je op je Ledger hebt staan. Ook daar is wel een workaround voor, maar het makkelijkst is om dan een wallet te zoeken die dezelfde munten ondersteunt. Maar alle valuta zijn te herstellen aan de hand van de 24 woorden.

 2. Waardering 5 uit 5

  Emil

  Hallo, ik heb een vraag.
  Als ik in het bezit ben van een Ledger nano, heb ik geen online wallet nodig … dus ik koop bijvoorbeeld wat Bitcoin maar hoe wordt dat dan naar de hardware wallet verplaatst? Bedankt alvast voor het antwoord.

  • MijnHardwareWallet.nl

   Hi Emil,

   Als je cryptogeld op een marktplaats zoals bijvoorbeeld Litebit koopt, kun je het publieke adres van je Nano S wallet invoeren. De hoeveelheid munten die je hebt aangekocht worden dan naar dat adres overgemaakt zodra de betaling is voldaan. Als je via een handelsplatform zoals Kraken hebt gekocht, bieden dat soort diensten vaak een eigen online wallet aan waar het cryptogeld in eerste instantie in terecht komt. Vervolgens kun je het vanuit die wallet overmaken naar je Ledger.

 3. Waardering 5 uit 5

  Marcel

  Kan iemand me vertellen hoe ik de Ledger Nano S met Bitstamp kan gebruiken?

  • MijnHardwareWallet.nl

   Hi Marcel,

   Bitstamp heeft een integratie met de Nano S. Zie dit artikel van Bitstamp.

 4. Waardering 5 uit 5

  Ramjeet San

  Hoi!

  Klopt het dat de Ledger applicatie niet gelijk opstart als ik hem met mijn computer verbind?

  • MijnHardwareWallet.nl

   Hi Ramjeet,

   Als je de Nano S met de USB kabel op je computer aansluit, start de Ledger applicatie inderdaad niet direct. Als je de Ledger Wallet Bitcoin hebt geïnstalleerd, moet je deze handmatig openen op je computer nadat je op je Nano S bent ingelogd en gekozen hebt voor de Bitcoin wallet.

 5. Waardering 5 uit 5

  Menno

  Beste,

  Kan ik 2 verschillende Ledger Nano S gebruiken met dezelfde backup seed? Ik wil omzeilen dat ik de apps moet verwijderen en opnieuw installeren vanwege de beperkte opslagruimte. Hoor het graag.

 6. Waardering 5 uit 5

  Bas

  Ik heb Litecoin overgemaakt naar mijn Ledger, m.b.v. de Ledger Litcoin app. Als ik de app nu verwijder, staan de Litecoins dan nog steeds op mijn Ledger?

  • MijnHardwareWallet.nl

   Hi Bas,

   Zeker, je kunt apps gewoon verwijderen. De Nano S bewaart de private keys waardoor je altijd toegang hebt tot je coins, ongeacht of de app geïnstalleerd is of niet. Op die manier kun je dus gebruik maken van elke app die Ledger aanbiedt, zonder dat je tegen de geheugenlimiet aan loopt.

 7. Waardering 5 uit 5

  Mark W.L.

  Heeft de Ledger Nano S ook ondersteuning voor NEO?

  • MijnHardwareWallet.nl

   Hi Mark,

   Bedankt voor je bericht! Je bent niet de enige met deze vraag, en omdat er ook nieuws te melden valt op dit vlak hebben we er net een artikel over geschreven.

   Check het artikel even, als je verder nog vragen hebt horen we het graag :).

 8. Waardering 5 uit 5

  Mitchell

  Bedankt voor dit uitgebreide artikel en handige site! Maakt vergelijken een stuk makkelijker.

  Net maar eentje besteld! Ik heb nog wel een vraag: is het ook mogelijk om een Nano S met een Ledger Blue te koppelen zodat ze hetzelfde account/wallet gebruiken?

  • MijnHardwareWallet.nl

   Hi Mitchell,

   Bedankt voor je bericht en compliment! Het koppelen van de Nano S met een Ledger Blue is zeker mogelijk. Stel de Nano S én de Blue in volgens instructies en schrijf de recovery seed op. In de Blue stel je geen nieuwe wallet in, maar importeer je de opgeschreven recovery seed. Beide hardware wallets maken nu gebruik van dezelfde wallet en tonen hetzelfde saldo!

   Hoop dat je hier wat aan hebt. Als je nog vragen hebt, horen we het graag. Veel plezier met je Nano!

 9. Waardering 5 uit 5

  Martijn19

  Ik heb de Nano S al een half jaar in bezit, en bevalt uitstekend. Bewaar er naast bitcoins ook mijn ethers op. Top apparaat kan niet anders zeggen!

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *