Ledger Nano S

(2 klantbeoordelingen)

59.00

 • Beste keus in prijs/kwaliteit
 • Een van de meest verkochte hardware wallets
 • Support voor Bitcoin, Ether, Litecoin en meer
 • Volledige isolatie door beveiligde chip
 • Bestel veilig zonder verzendkosten bij de fabrikant
Categorie:

Beschrijving

Eerste indruk
95%
Instellen
96%
Gebruik
93%
Compatibiliteit
98%
Veiligheid
99%

Bitcoin

Bitcoin

Ethereum

Ethereum

Dash

Dash

Ripple

Ripple

Litecoin

Litecoin

Dogecoin

Dogecoin

Zcash

Zcash

Stratis

Stratis

Hoe werkt de Ledger Nano S?

De Ledger Nano S is een veilig, offline apparaat ter grootte van een USB stick. De Nano S bewaart je private keys op de beveiligde chip van het apparaat die nooit met het internet in contact staat en daarom niet kan worden gehacked.

Je bitcoins worden niet op het apparaat zelf bewaard, maar worden bijgehouden op de Blockchain. De Ledger Nano S bewaart en beveiligt alle geheime data, maar op zo’n manier dat je je bitcoins wel kunt beheren.

Wat heb ik nodig om de Ledger Nano S te starten?

Om de Ledger Nano S te gebruiken heb je nodig:

 • Een computer met een USB poort
 • Windows (geen XP), Mac (10.7+) of Linux
 • Ledger Live applicatie

De wallet communiceert met de computer door middel van de Ledger Live applicatie die je installeert op je computer. Er is verder geen software installatie nodig en je hoeft ook geen account  aan te maken.

Wat zit er in de doos?

Als je de Ledger Nano ontvangt, zie je in de doos de volgende onderdelen:

 • Uiteraard, de Ledger Nano S
 • 1 micro-USB kabel
 • Een draagkoord
 • Een sleutelhanger en sleutelring
 • De zogenaamde recovery sheet waarop je je backup-seed noteert

De Ledger Nano S installeren

Het installeren van de Ledger Nano S is super makkelijk. Qua gebruiksvriendelijkheid scoort de Nano S in alle reviews het hoogst.

Verbinden met een computer

Wanneer je de Ledger aansluit op je computer met de bijgeleverde USB-kabel gaat het apparaat meteen aan.

Pincode instellen

Je beveiligt de Nano S door het instellen van een 8-cijferige pincode. Onthoud deze pincode goed, het is de toegang tot je wallet. Mocht je de pincode onverhoopt een keer vergeten, dan kun je aan de hand van je recovery seed je wallet herstellen.

Recovery seed documenteren

Met de recovery seed kun je altijd bij je wallet. De recovery seed bestaat uit 24 woorden die worden getoond tijdens het eerste gebruik. Op het meegeleverde papier schrijf je alle woorden op. Bewaar dit papiertje goed! Het is ook verstandig om de 24 woorden op een tweede locatie op te slaan. De seed kun je ook gebruiken om je wallet bijvoorbeeld te backuppen op een tweede Ledger.

Apps installeren

Ten slotte staan er op de Nano S drie apps geïnstalleerd: Bitcoin, Ethereum en Fido U2F. Met deze apps kun je je cryptocurrencies beheren. Om deze apps te gebruiken heb je een computer nodig waar Windows, Linux of Mac OS op staat, of een smartphone. Andere voorbeelden van apps zijn bijvoorbeeld voor andere valuta’s als Dash, Dogecoin maar ook de Ledger Manager. Met de Ledger Manager kun je meer apps installeren of bijvoorbeeld de firmware updaten.

De Ledger Nano S gebruiken

Een van de grootste redenen waarom hardware wallets zo populair zijn, is omdat je er naast het bewaren van je crypto-geld ook transacties mee kunt uitvoeren en je saldo en transacties kunt inzien.

Bitcoins versturen

Om bitcoins te versturen gebruik je de Chrome app. De Chrome app werkt niet anders dan je van andere online wallet software gewend bent. Je vult het bedrag aan BTC in dat je wilt versturen, het bitcoin-adres van de ontvanger, en je klikt op versturen. Transacties moeten altijd fysiek bevestigd worden aan de hand van de knoppen op de Ledger.

Bitcoins ontvangen

Om bitcoins te ontvangen kun je de QR-code scannen in het “Bitcoins ontvangen” scherm. Als alternatief kun je deze code mailen of printen naar degene die bitcoins naar jouw wallet wilt overmaken. Of naar jezelf, als je bitcoins vanuit een andere wallet naar je Ledger wilt versturen.

Accounts aanmaken

Binnen je wallet kun je verschillende accounts aanmaken. Die accounts kun je eigenlijk zien als een bankrekening met verschillende rekeningnummers. Alle accounts vallen binnen je wallet; ze zijn dus allemaal afgeschermd binnen je hardware wallet.

Bediening van de Ledger Nano S

De bediening van de Ledger Nano S is voor zo’n klein apparaat erg simpel en handig. Je scrollt door de lijsten en menu’s aan de hand van de twee knoppen. Bevestigingen worden gedaan door gelijktijdig te drukken op die twee knoppen. Een klein beetje geduld moet je hebben als je hiermee je recovery seed moet invoeren. Waarschijnlijk komt het echter niet vaak voor dat je dat moet doen.

Ledger Nano S uitzetten

Wanneer je de hardware wallet aan de hand van de kabel uit je computer plugt sluit je het apparaat ook vanzelf af.

Ondersteunde apparaten en cryptocurrencies

Een keuze voor een bepaalde hardware wallet zal voornamelijk afhangen van de cryptocurrencies die de wallet ondersteunt. De Nano S ondersteunt de meest populaire valuta en dit aantal breidt zich continu uit. Verder kun je de apps van het apparaat gebruiken op de meest bekende besturingssystemen.

Besturingssystemen

De Ledger Nano S kan gebruikt worden op de volgende besturingssystemen met daarop een Chrome browser:

 • Windows
 • Linux
 • Mac
 • Android
 • Chrome OS

Ondersteunde valuta’s

Op dit moment worden de volgende cryptocurrencies ondersteund, maar waarschijnlijk is dat dit aantal zich blijft uitbreiden:

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Litecoin
 • Ripple
 • Komodo
 • Dash
 • Dogecoin
 • Stratis
 • ZCash

Veiligheid van de Ledger Nano S

Door de ingebouwde veiligheidsvoorzieningen worden de private keys van je Bitcoins, Ethereum en altcoins 100% veilig bewaard op je Ledger Nano S.

Open Source

De firmware op de Ledger Nano S is Open Source en is gebouwd op het BOLOS platform. BOLOS staat voor “Blockchain Open Ledger Operating System” en is door Ledger zelf ontwikkeld om iedere programmeur ter wereld de mogelijkheid te geven om Ledger Apps voor Ledger apparaten te ontwikkelen. Elke app is volledig geïsoleerd.

Pincode

Elke keer als je de Ledger met de USB-kabel in je computer plugt moet je een PIN-code intoetsen om in te loggen. Deze PIN-code kan bestaan uit 4 of 8 cijfers. Verder kun je instellen dat de Ledger automatisch in lock-modus gaat na een aantal minuten. Mocht je de PIN-code drie keer verkeerd invoeren, dan wordt de Ledger Nano S gereset. Om de wallet dan te herstellen heb je de recovery seed nodig.

Recovery seed

Tijdens het opstarten maakt de Nano S altijd een recovery seed aan. Je kunt kiezen tussen 12, 18 of 24 woorden. Als je hardware wallet wordt gestolen of je raakt hem kwijt, dan kun je je wallet herstellen met deze woorden in andere ondersteunde wallet software. Of bijvoorbeeld in andere hardware wallets zoals Trezor of KeepKey.

Wachtwoord

Op je Ledger Nano S kun je nog een extra beveiliging toevoegen, in het geval dat iemand achter je recovery seed is gekomen: een wachtwoord. Met dit wachtwoord beveilig je in feite je recovery seed (de 24 woorden). Met het wachtwoord versleutel je je recovery seed.

Om elke keer dit wachtwoord in te voeren tijdens het opstarten van de Nano S is erg onpraktisch. Vandaar dat het wachtwoord is gelinkt aan een andere PIN-code, die kan worden ingevoerd in plaats van de normale PIN, wanneer je het apparaat opstart. Hiermee krijg je toegang tot een “verborgen” wallet: je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om je normale wallet gebruiken voor het dagelijks gebruik, en de verborgen wallet voor je “spaargeld”.

Ledger Nano S display

Het scherm op de Nano S biedt een extra veiligheidslaag doordat belangrijke data hierdoor geverifieerd kan worden op het apparaat zelf. Omdat de hardware wallet niet te hacken is, is het veel veiliger om data op het scherm van het apparaat zelf te tonen dan op je computer. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om fysiek transacties te bevestigen, en dat kan uiteraard nooit iemand anders doen dan jij zelf.

Fido U2F

Op de Ledger zit een app voor FIDO U2F. Dat is de meest populaire standaard voor tweefactor-authenticatie.

Tijdens het bezorgproces

Het pakket wordt verzegeld opgestuurd. Dit is als extra controle dat er niet met de doos is geknoeid tijdens het verzendproces. De verzegeling moet dus intact zijn bij ontvangst! Hiernaast zorgt het Secure Element (de beveiligde chip) ervoor dat er een controle wordt uitgevoerd op de microcontroller flash tijdens de eerste keer osptarten. Wanneer hiermee gesjoemeld is, krijg je een waarschuwing te zien.

Integraties met andere wallets

Je kunt de hardware wallet ook gebruiken in combinatie met wallets van andere partijen.

 • Bitstamp
 • FIDO/U2F
 • Mycelium
 • Copay
 • Electrum
 • MyEtherWallet
 • GreenBits
 • BitGo

De producent

Het Franse bedrijf Ledger is in 2015 opgericht en heeft als voornaamste focus het ontwikkelen van veilige hardware apparaten. Ledger staat bekend als een betrouwbaar en responsief bedrijf, wat niet onbelangrijk is als je je bitcoins aan een product toe vertrouwt. Het support team geeft – ook uit onze eigen ervaringen – altijd snel antwoord op vragen.

Meest gestelde vragen

Wat gebeurt er als ik mijn PIN-code vergeet?

Na drie foutieve pogingen om je PIN-code in te voeren, herstelt het apparaat zichzelf naar de fabrieksinstellingen en wist daarmee je master seed. Je kunt de Ledger dan weer herstellen aan de hand van de 24 woorden.

Wat gebeurt er bij een defect, verlies of diefstal?

Mocht het apparaat onverhoopt kapot gaan of kwijt raken, dan is de seed (de 24 woorden die je fysiek hebt gedocumenteerd) alles wat je nodig hebt om weer bij je bitcoins te komen. Dit komt doordat de private key gegenereerd is op basis van de BIP 39/BIP 44 standaard. Die standaard zit ingebakken in elke Nano S chip, en koppelt de 24 woorden aan uw private key (wat in werkelijkheid een 128-bit getal is). De 24 woorden zijn dus een representatie van het 128-bit getal (uw private key) en omdat deze altijd bij elkaar horen binnen de BIP 39/BIP 44 standaard, kun je aan de hand van de 24 woorden altijd weer bij de private key. Op elke wallet die deze standaard aanhoudt kun je de private key invoeren en zo weer bij je bitcoins komen.

Wat als het bedrijf failliet gaat?

Doordat er gebruik wordt gemaakt van open standaarden voor het aanmaken van de backup seed, ben je ervan verzekerd dat je nog steeds controle behoudt over je bitcoins mocht het bedrijf failliet gaan. Je kunt je wallet dan herstellen in verschillende software wallets zoals Copay, Electrum en Mycelium.

Vergelijking met andere hardware wallets

Op dit moment is de Ledger Nano S een van de best verkochte hardware wallets, en dat is niet zonder reden. Het apparaat is gunstig geprijsd ten opzichte van de concurrentie, terwijl de hardware wallet qua functionaliteit voorop loopt. Dat spreekt uiteraard veel mensen aan.

Ledger Nano S vs Trezor

De Nano S en de Trezor ontlopen elkaar niet heel veel, dit zijn de twee meest verkochte hardware wallets. In prijs scheelt het een paar tientjes (de Nano S kost 69.90 en de Trezor 89.00, voor beide komen daar nog de verzendkosten bij). Het ligt er ook maar net aan welke cryptocoins je erop wilt bewaren, daar zitten wat kleine verschillen in. Beide apparaten geven je de allerbeste veiligheidsstandaarden en functionaliteit. We hebben alle functionaliteit in een handig overzicht op een rijtje gezet en vergeleken.

Ledger Nano S vs KeepKey

Twijfel je tussen een Ledger Nano S en een KeepKey? Ook hier geldt weer: smaken en wensen verschillen. Feit is wel dat Ledger op dit moment hard aan de weg timmert en erg actief nieuwe functionaliteit en ondersteuning voor nieuwe coins bouwt. Ook hier raden we aan om de complete vergelijking te bekijken.

Bestel de Ledger Nano S nu!

Extra informatie

Valuta

Bitcoin, Dash, Dogecoin, Ethereum, Litecoin, Ripple, Stratis, Zcash

Platform

Android, Chrome OS, iOS, Linux, Mac, Windows

Producent

Ledger

Beeldscherm 2FA

Heeft beeldscherm

Open Source

Code is Open Source

Verbinding

USB

Integraties

BitGo, Bitstamp, Copay, Electrum, GreenBits, MultiBit, MyCelium, MyEtherWallet, Sentinel

2 beoordelingen voor Ledger Nano S

 1. Martijn19

  Ik heb de Nano S al een half jaar in bezit, en bevalt uitstekend. Bewaar er naast bitcoins ook mijn ethers op. Top apparaat kan niet anders zeggen!

 2. Mitchell

  Bedankt voor dit uitgebreide artikel en handige site! Maakt vergelijken een stuk makkelijker.

  Net maar eentje besteld! Ik heb nog wel een vraag: is het ook mogelijk om een Nano S met een Ledger Blue te koppelen zodat ze hetzelfde account/wallet gebruiken?

  • Redactie

   Hi Mitchell,

   Bedankt voor je bericht en compliment! Het koppelen van de Nano S met een Ledger Blue is zeker mogelijk. Stel de Nano S én de Blue in volgens instructies en schrijf de recovery seed op. In de Blue stel je geen nieuwe wallet in, maar importeer je de opgeschreven recovery seed. Beide hardware wallets maken nu gebruik van dezelfde wallet en tonen hetzelfde saldo!

   Hoop dat je hier wat aan hebt. Als je nog vragen hebt, horen we het graag. Veel plezier met je Nano!

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *