Gepost op

SegWit support op de Ledger Nano S, Trezor en KeepKey

Lang verwacht, maar eindelijk was het daar op 24 augustus j.l.: SegWit, oftewel Segregated Witness, bedoeld om Bitcoin beter schaalbaar te maken, en een hoop andere verbeteringen te introduceren. Hoe kun je gebruik maken van de SegWit-chain op je hardware wallet?

Een snelle reminder: wat is SegWit?

Toen Bitcoin net ontstaan was mochten blocks in de blockchain maximaal 32MB zijn. Dit werd een probleem toen hiermee geknoeid werd: nietszeggende transacties werden door spammers het Bitcoin netwerk over gestuurd waardoor de blockchain snel in grootte toenam. De grootte van een block is toen gelimiteerd op 1MB. Nadat Bitcoin in populariteit toenam laaide de discussie over de maximale grootte van een block weer op. Algemene acceptatie over een oplossing was er lange tijd niet, tot een aantal Bitcoin core ontwikkelaars “SegWit” ontwikkelden. SegWit maakt transacties efficiĆ«nter, doordat de handtekening gescheiden wordt van de rest van de transactiedata. Dat is echter niet het enige voordeel van SegWit.

Wat betekent de SegWit activatie?

Door de activatie van SegWit is de rode loper uitgelegd voor een enorme innovatie van Bitcoin. Maar welke innovaties zijn er nu eigenlijk?

  • De capaciteit van transacties gaat omhoog, wat ertoe leidt dat blocks tot wel vier keer groter kunnen zijn.
  • Transacties worden goedkoper: SegWit transacties zijn kleiner en kosten daarom minder mining-fees voor de miners.
  • Via script versiebeheer wordt het mogelijk om op een hele veilige manier nieuwe functionaliteit toe te voegen aan Bitcoin. Dit biedt mogelijkheden om de digitale handtekening waarmee transacties worden getekend nog veiliger en efficiĆ«nter uit te voeren.
  • Door SegWit is het zogenaamde “transaction malleability” verleden tijd. Hierbij was het mogelijk om met een hack de identifier van een transactie te wijzigen voordat de transactie is opgenomen in een block.
  • Qua functionaliteit biedt SegWit talloze mogelijkheden om Bitcoin uit te breiden. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om zogenaamde atomic swaps te doen, hiermee kun je direct cryptovaluta met elkaar uitwisselen, bijvoorbeeld Bitcoin voor Litecoin. Normaal heb je daar een handelsplatform voor nodig, maar zo’n tussenpartij heeft ook zijn nadelen. Met atomic swaps vervalt de tussenpartij en kun je je cryptovaluta direct met elkaar uitwisselen.

SegWit support: Ledger Nano S

Om gebruik te maken van de SegWit optimalisaties heb je Bitcoins nodig op een SegWit address. Die worden door de nieuwste versie van de Bitcoin Wallet Chrome applicatie automatisch ondersteunt (wel even upgraden als je de laatste versie nog niet hebt). Wanneer je de applicatie opstart wordt je gevraagd of je gebruik wilt maken van een Legacy adres, of een SegWit adres. Er is geen firmware update nodig van de Ledger Nano S. Je kunt je bestaande accounts makkelijk aanmaken op je nieuwe SegWit adressen, en je Bitcoins transfereer je uiteraard ook simpel vanaf je legacy adres naar je SegWit adres.

SegWit support: Trezor

Trezor heeft support voor SegWit uitgerold in de nieuwe Trezor beta wallet. Wanneer je hebt geupdate naar firmware 1.5.2, dan kun je de beta wallet openen en direct van SegWit gebruik maken. Nog niet op 1.5.2? Dan snel even de firmware upgraden! Wanneer je de nieuwe beta wallet opent wordt je default naar je SegWit account geleid. Als je al je Bitcoins wilt versturen, ga je naar de Receive tab en kopieer je een ontvangstadres. Ga vervolgens naar je legacy account en plak daar je SegWit adres om de Bitcoins te versturen.

SegWit support: KeepKey

KeepKey heeft op het moment van schrijven nog geen SegWit ondersteuning, maar dat zal ongetwijfeld snel komen. In de tussentijd kun je de integratie met de Electrum wallet gebruiken om van SegWit gebruik te maken.

Moet ik perse upgraden?

Het hoeft niet. Maar we raden het iedereen wel aan. Hoe meer gebruikers gebruik maken van SegWit, hoe meer block capaciteit er komt voor iedere gebruiker. Upgraden naar een SegWit adres is echter niet noodzakelijk, elke wallet kan Bitcoins versturen naar een SegWit adres en andersom.

Ten slotte, nog een speciale voetnoot voor Bitcoin Cash bezitters: stuur nooit Bitcoin Cash naar een SegWit adres gegenereerd op het Bitcoin netwerk, je bent dan niet meer in staat om je coins te herstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *