Ledger Nano S Plus: Review en Handleiding (2022 update)

In deze post gaan we bespreken:

 • Wat is de Ledger Nano S Plus?
 • Waarom heb je een hardware wallet nodig?
 • De specificaties van de Ledger Nano S Plus
 • Installatie van de Ledger Nano S Plus
 • Ledger Nano S Plus: veiligheid
 • Ondersteunde cryptocurrencies
 • Ledger Nano S Plus vs Nano X

Wat is de Ledger Nano S Plus?


De Ledger Nano S Plus is een hardware wallet, een draagbare sleutel om overal veilig toegang te krijgen tot je crypto.

Zelfs als de computer die je gebruikt niet beveiligd is, houdt een hardware wallet je crypto veilig. Hardware wallets bieden een extra beschermingslaag tegen cyberaanvallen, phishing-sites en malware.

Een hardware wallet kan met meerdere blockchains tegelijk werken. Zo beheer je veilig Bitcoins, Ethereum, maar ook coins zoals BNB, allemaal op hetzelfde apparaat.

Koop de Ledger Nano S Plus

Waarom heb je een hardware wallet nodig?

 1. Ze beschermen je private keys. Hardware-wallets worden vaak gezien als zogenaamde “cold storage”, omdat ze je private keys isoleren van het internet.
 2. Ze laten je transacties op de blockchain ondertekenen en bevestigen. Wanneer je een crypto ontvangt of verstuurd “onderteken” je deze transactie op je Ledger. Je “handtekening” bewijst dat jij de eigenaar bent van de private key.

De private keys die op de hardware wallet zijn opgeslagen, worden beschermd door een pincode en herstelzin bestaande uit 12 of 24 woorden. Daarover later meer.

De specificaties van de Ledger Nano S Plus

De Ledger Nano S Plus meet 62,39 x 17,40 x 8,24 mm en weegt 21 gram, ongeveer de grootte en het gewicht van een USB-stick.

Het display is een display van 128 × 64 pixels. De behuizing die het apparaat beschermt is van geborsteld roestvrij staal en het binnenste deel is van plastic. De Nano S Plus is gebouwd met een CC EAL5 gecertificeerde veiligheidschip ST33K1M5. De hardware wallet wordt bediend via twee knoppen aan de bovenzijde van de hardware wallet.

 • Tot 100 apps geïnstalleerd op het apparaat en 5.500+ compatibele crypto coins
 • Beveiligde elementchip die CC EAL5+ gecertificeerd is
 • Compatibel met 50+ wallets voor toegang tot DApps, verschillende activa en Web3-applicaties
 • Verbinden doe je met USB-C (geen Bluetooth – In tegenstelling tot de Ledger Nano X)
 • Scherm: 128×64 pixels
 • Geen batterij (in tegenstelling tot de Ledger Nano X)
 • Grootte: 62,39 mm x 17,40 mm x 8,24 mm
 • Gewicht: 21g

Instellen van de Ledger Nano S Plus

Een ding dat Ledger echt goed doet, is gebruiksvriendelijkheid. Het instellen van de Ledger Nano S Plus is eenvoudig.

Hieronder laat ik zien hoe je de Ledger Nano S Plus instelt. Dat kan op 2 manieren: door hem in te stellen als nieuw apparaat, of door een bestaande wallet te importeren aan de hand van je herstelzin.

Wat heb je nodig?

 • Ledger Nano S Plus met de meegeleverde micro USB-C-kabel
 • Een computer met minimaal Windows 8.1, macOS 10.14 (64-bit) of Linux Ubuntu 16.10 (64-bit)
 • De Ledger Live-applicatie, gedownload en geïnstalleerd op je computer.

Stap 1: Een nieuw apparaat instellen

Om een nieuw apparaat in te stellen, moet je de Nano S Plus verbinden met je computer waarop de Ledger Live-software is geïnstalleerd. Ledger Live kan rechtstreeks worden gedownload van de Ledger-site.

Zodra je de Ledger Live-app op je desktop start en Ledger hebt aangesloten, verschijnen er instructies voor het initialiseren van je wallet.

Zodra het apparaat is aangesloten, gebruik je de linker- of rechterknop om door de opties op het apparaat te navigeren en selecteert je ‘Set up as new device’ op je Nano S Plus.

Bevestig de selectie door op beide knoppen te drukken. Als u een eerdere portemonnee probeert te herstellen, heeft u ook de mogelijkheid om een bestaande herstel-seedfrase te importeren.

Stap 2: Stel je pincode in

Deze is belangrijk, kies een goede pin die je zult onthouden, maar die moeilijk te raden is.

Iedereen die deze pincode heeft, heeft toegang tot je apparaat. De pin kan tussen de 4-8 tekens lang zijn.

Stap 3: Noteer je recovery seed phrase

 • Het apparaat toont een unieke seed phrase van 24 woorden. Schrijf dit meteen op!
 • Deze stap is zo belangrijk dat je Nano S Plus je zal vragen om elk woord in de juiste volgorde te bevestigen om er zeker van te zijn dat je de woorden daadwerkelijk hebt opgeschreven. Het apparaat toont een lijst met woorden en je moet er doorheen scrollen en de juiste woorden selecteren die overeenkomen met wat je hebt genoteerd.
 • Check de woorden driedubbel op juistheid, aangezien de recovery seed de belangrijkste stap is voor het veiligstellen en terugkrijgen van je geld.
 • Bewaar de woorden niet op een computer, telefoon of online op een plaats als Google Drive.

Belangrijk: als je je herstelzin kwijtraakt, heb je een probleem. Niemand, zelfs Ledger zelf, kan dan helpen je geld terug te krijgen.

De 24 woorden leken misschien willekeurig, maar dat zijn ze absoluut niet. Ze maken deel uit van de BIP-39 standaard, een database van 2048 woorden die allemaal speciaal zijn geselecteerd omdat ze niet dezelfde vier letters delen. BIP-39 heeft ook een ander belangrijk doel: het stelt je in staat om vanuit bijna elke wallet toegang te krijgen tot uw crypto. Dus ook als je Ledger kwijt is, heb je met de 24 woorden toegang tot je crypto.

Er is een algemene misvatting dat een hardware wallet de crypto van een gebruiker “opslaat”. Dat klopt eigenlijk niet. Een hardware wallet slaat de privésleutels op die nodig zijn om toegang te krijgen tot de crypto van een persoon, die is opgeslagen op een blockchain.

Nu is de Ledger Nano S Plus ingesteld, beveiligd en geback-upt met de herstelzin. Je bent klaar om te beginnen met het verzenden, ontvangen en opslaan van crypto!

Stap 4: Een account toevoegen

Accounts moeten worden toegevoegd in Ledger Live om crypto te beheren. Door accounts toe te voegen, worden je openbare adressen opgeslagen op je computer of smartphone, zodat je je Ledger niet elke keer hoeft te gebruiken als je wilt zien wat de waarde van je crypto is.

Om te beginnen met het toevoegen van accounts, moet je eerst het volgende doen:

 • Sluit de Nano S Plus aan via USB-C en start Ledger Live
 • Controleer welke crypto coins worden ondersteund in Ledger Live
 • Installeer de benodigde app voor de coin die je wilt toevoegen. Om bijvoorbeeld een Bitcoin-account toe te voegen, zorg je ervoor dat de Bitcoin-app is geïnstalleerd.

Zodra aan deze parameters is voldaan, volgen hier de stappen voor het toevoegen van accounts:

 1. Klik in het linkerdeelvenster op Accounts. Als de knop Accounts grijs is, selecteert u Portfolio.
 2. Selecteer Accounts toevoegen, je kunt in het voorbeeld zien dat Dogecoin en Ethereum al zijn toegevoegd.
 3. Selecteer het vervolgkeuzemenu om het activum te kiezen dat u wilt toevoegen.
 4. Klik op Doorgaan
 5. Ontgrendel het Ledger-apparaat om uw keuze te bevestigen.
 6. Het Ledger-apparaat zou moeten lezen Toepassing is gereed

Je kunt meerdere accounts toevoegen voor elk crypto-activum, elk account heeft een andere openbare sleutel om transacties van en naar te doen. Accounts kunnen zonder zorgen worden bewerkt, hernoemd of verwijderd.

Extra: Mobiel

De Ledger Nano S Plus kan worden gebruikt met een pc, Mac of Linux (i.c.m. de Ledger Live-app), of voor het gemak met een Android-smartphone. iOS wordt momenteel niet ondersteund. De Nano S Plus kan alleen worden gebruikt terwijl hij is aangesloten, in tegenstelling tot de Ledger Nano X die een batterij en Bluetooth-connectiviteit heeft.

De Ledger Live mobiele app kan worden gesynchroniseerd met de desktopversie door de QR-code te scannen. Ga op de computer naar Instellingen > Account > Exporteren en de QR-code wordt weergegeven. Scan deze QR-code met je mobiele telefoon en binnen enkele seconden is je portfolio gesynchroniseerd tussen computer en telefoon.

De Ledger Live mobiele app heeft dezelfde functies en functionaliteit als de desktopversie en werkt vrij naadloos. De Ledger Live-app heeft een 5-sterrenbeoordeling op Google Play over meer dan 10.000 recensies, dus je krijgt een perfecte mobiele ervaring.

Zorg ervoor dat je de downloadlink vanuit de officiele Ledger site volgt. Er zijn in het verleden nep-apps geweest.

Ledger Nano S Plus: veiligheid

Ledger staat bekend om het maken van producten met eersteklas beveiliging, en de Nano S Plus is niet anders. Zoals elke hardwareportefeuille zorgt de Ledger Nano S Plus ervoor dat de privésleutels veilig op het apparaat worden gegenereerd, offline worden bewaard en het apparaat nooit verlaten.

De Ledger-productsuite wordt vertrouwd door miljoenen gebruikers dankzij zijn lange en positieve staat van dienst op het gebied van beveiliging en beschikt over de volgende veiligheidsonderscheidingen en eigenschappen:

 • Gecertificeerd Secure Element CC EAL5+
 • Onafhankelijk gecertificeerd door het National Agency for Information System Security (ANSSI).
 • Beveiligingschip met militaire kracht.
 • BOLOS-besturingssysteem, dat een benadering met meerdere applicaties hanteert die applicaties en systemen van elkaar geïsoleerd houdt. Dit voorkomt dat potentiële kwetsbaarheden zich door het apparaat verspreiden.
 • Ledger heeft een team van white hat, interne hackers en beveiligingsexperts in dienst om eventuele zwakke punten in de beveiliging te identificeren.
 • Pincode.
 • Herstelzin van 24 woorden.

Ledger-apparaten hebben geen bekende gebeurtenissen van succesvolle externe hacks gehad en zijn ontworpen om directe fysieke aanvallen te verminderen. Het is belangrijk op te merken dat hackers met geavanceerde apparatuur erin zijn geslaagd om meerdere merken hardwareportefeuilles te hacken zodra de portemonnee in hun bezit was, met behulp van wat bekend staat als stroomstoringen, dus zorg ervoor dat u uw apparaat verborgen en veilig houdt.

Ondersteunde cryptovaluta

De Ledger Nano S Plus ondersteunt meer dan 5.500+ cryptocurrencies, waaronder de bekendste zoals Bitcoin, Ethereum, Solana, Cardano, Polkadot en meer. De Nano S Plus kan maximaal 100 apps hebben geïnstalleerd, wat betekent dat gebruikers ongeveer 100 verschillende crypto-activa van 100 verschillende blockchains kunnen hebben.

Iets dat nog wel belangrijk is om op te merken, is dat sommige coins alleen worden ondersteund via apps van derden zoals MetaMask of MyEtherWallet en niet rechtstreeks door Ledger Live. Om erachter te komen of je favoriete coins native worden ondersteund, kun je de Ledger site checken.

Verschillen: Ledger Nano S Plus vs Nano X

De Nano S Plus en Nano X hebben de volgende overeenkomsten:

 • Zelfde schermresolutie
 • USB-C-aansluiting
 • Kan maximaal 100 apps bevatten
 • 5.500+ tokens en ETH/MATIC NFT’s ondersteund
 • Ze gebruiken hetzelfde beveiligde element en dezelfde beveiligingshardware- en firmware
 • Ze gebruiken dezelfde Ledger Live-software
 • Dezelfde back-up- en herstelmethode

Hoe ze verschillen:

 • De Ledger Nano X heeft een batterij en Bluetooth voor handiger gebruik met mobiele apparaten en kan worden gebruikt zonder dat deze hoeft te worden aangesloten.
 • De Ledger Nano X kost aanzienlijk meer (EUR 149) dan de Nano S Plus (EUR 79).

De Ledger Nano X is het vlaggenschipproduct van Ledger en een solide keuze voor diegenen die geïnteresseerd zijn in Bluetooth en een meer mobielvriendelijke ervaring. Persoonlijk ben ik van mening dat de Nano S Plus de betere keuze is voor het lagere prijskaartje en vergelijkbare aanbiedingen. Ik zou Bluetooth opofferen en het geld dat ik heb gespaard gebruiken om meer crypto te kopen!

Om de verschillen samen te vatten, is het hebben van een batterij en Bluetooth bijna het dubbele van de prijs waard?

Vergelijkingstabel Nano S Plus vs Nano X

Ledger Nano S Plus Ledger Nano X
Price EUR 79 EUR 149
Crypto Asset Support 5,500+/up to 100 apps 5,500+/up to 100 apps
Storage 1.5 MB 1.5 MB
Desktop gebruik Ja Ja
Mobiel gebruik Ja, via connector kit Ja, via Bluetooth
Battery Life N/A 8 uur standby mode
USB Connectietype USB-C USB-C
Bluetooth Nee Ja
Size 62.39mm x 17.40mm x 8.24mm 72mm × 18.6mm × 11.75mm
Screen Resolutie (px) 128×64 pixels 128×64 pixels
Ondersteund OS Mac, Windows, Linux, Android Mac, Windows, Linux, IOS, Android
Secure Element CC EAL5+ CC EAL5+

Ledger Nano S Plus Review: Conclusie

De Ledger de Nano S Plus is in mijn ogen op dit moment de beste hardware wallet op de markt, en 75% van de gebruikers zal ook niet meer nodig hebben.

Voor mij vinkt de Nano S Plus alle vakjes aan. Hij biedt ruime opslagcapaciteit, hoogwaardige beveiliging van een van de langst bestaande en meest beproefde producenten van hardware wallets, en heeft een fantastische integratie met DeFi-, NFT- en Web3-platforms.

Koop de Ledger Nano S Plus