Hardware wallets vergelijken

Als je deze site bezoekt ben je waarschijnlijk in het bezit van Bitcoins of altcoins en ben je op zoek naar een manier om je waardevolle coins op een veilige manier op te slaan. Bij het zoeken naar de beste hardware wallet voor jouw situatie gaan we je een handje helpen op deze pagina! Per categorie bekijken we welke hardware wallets het beste scoren op de onderzochte punten.

Ga direct naar:

Om het enigszins overzichtelijk te houden bekijken we in deze vergelijking alleen de 4 meest verkochte hardware wallets: Ledger Nano S, Trezor, KeepKey en Digital Bitbox.

Benieuwd naar het complete overzicht? Bekijk dan alle hardware wallets en filter op eigenschappen die voor jou van belang zijn om tot een keuze te komen!

Ondersteunde cryptocurrencies

Wat bij hardware wallets een zekerheidje is is dat je er je Bitcoins op kunt bewaren. Mocht dat je enige criterium zijn, dan heb je nogal wat te kiezen. Voor cryptocurrency bezitters met een breed portfolio aan coins zijn de Ledger Nano S en de Trezor de beste keuze. Deze hardware wallets ondersteunen de meeste cryptocurrencies en deze producenten voegen ook continu nieuwe ondersteuning toe voor nieuwe populaire coins.

KeepKey is een goede derde en is redelijk vergelijkbaar met de lijstaanvoerders.

Op dit moment ondersteunt Digital Bitbox alleen nog Bitcoin en Ethereum.

Vergelijkingstabel: ondersteunde currencies

Valuta Ledger Nano S Trezor KeepKey Digital Bitbox
Bitcoin
Bitcoin Cash
Dash
Dogecoin
Ethereum
Ethereum Classic
Komodo
Litecoin
Namecoin
Ripple
Stratis
Zcash

Veiligheid

Het allerbelangrijkste aspect bij het vergelijken van hardware wallets is natuurlijk veiligheid. Alle vier de apparaten werken zoals je van een hardware wallet verwacht. Ze hebben PIN-beveiliging van het apparaat, en je kunt gemakkelijk werken met je Bitcoins en altcoins via een app op je computer. De Nano S, Trezor en KeepKey zijn te backuppen en herstellen via een recovery seed (24 woorden) om bij je wallet inhoud te kunnen, bij de Digital Bitbox wordt je backup gegenereert in een PDF document op de bijgeleverde SD kaart. Voor alle vier geldt: de wallet genereert je private keys, en die verlaten de wallet nooit.

Applicatie

Waar de Nano S, Trezor en KeepKey werken met een Chrome extensie, werkt de Digital Bitbox met een desktop applicatie. Qua veiligheid is voor beide wat te zeggen. Bekend is dat Chrome en haar market place extreem goed beveiligd zijn tegen hacks. Ben je iets huiveriger, dan kun je bij de Ledger, Trezor en KeepKey ook gebruik maken van de integratie met bekende wallet software als MyCelium of Electrum.

Bitcoins versturen en ontvangen

De Ledger Nano S, Trezor Wallet en KeepKey Wallet hebben door hun display het voordeel dat je transacties moet bevestigen als twee-factor authenticatie op het apparaat. De Digital Bitbox wallet werkt met verificatie via een smartphone app. Iets minder veilig en omslachtiger.

Wallet herstellen

Een voordeel van de Ledger Nano S ten opzichte van zijn concurrenten, is dat wanneer je je wallet wilt herstellen aan de hand van de recovery seed, je dit hele proces kan doen vanaf het apparaat. Dus zonder verbinding met een computer.

Hidden wallet met BIP39 wachtwoord versleuteling

De Ledger, Trezor en KeepKey bieden wachtwoord versleuteling met een verborgen wallet. Een zogenaamde passphrase kan een woord of zin zijn die je kunt zien als het 25e woord van je recovery seed. Belangrijk: deze wordt nooit opgeslagen op je hardware wallet. Daarom registreer je passphrases nooit op het apparaat.

Omdat de passphrase nooit wordt opgeslagen op je hardware wallet, betekent het dat er geen verkeerde passphrase bestaat. Het apparaat weet niet wat je hebt gekozen, en daarom is alles wat je invoert goed. Voor elke letter combinatie die als passphrase wordt gebruikt worden andere wallets gegenereerd. Als je passphrase beveiliging aanzet, dan moet je deze elke keer invoeren als je je hardware wallet verbindt, na het invoeren van je PIN-code.

Waarom is dit handig? Je kunt op deze manier een aantal verborgen wallets genereren met daarin een klein aantal Bitcoins. Mocht je op enige manier onder druk worden gezet (bijvoorbeeld door een inbreker) om in te loggen op je hardware wallet, dan kun je de passphrase van je verborgen wallet invoeren met daarin niet je complete stash aan crypto-geld.

Op de Ledger Nano S kun je je passphrase koppelen aan een andere PIN-code, zodat je gewoon kunt inloggen met die andere PIN-code om toegang te krijgen tot je verborgen wallet.

Brute force attacks

Digital Bitbox heeft als extra feature dat het apparaat beveiligd is tegen de zogenaamde brute force attack. Als er 15 inbraakpogingen worden gedaan met een incorrect wachtwoord wist het apparaat de private keys. Vervolgens is het niet meer mogelijk om transacties uit te voeren. Met andere woorden: je wallet is niet meer aanwezig op het apparaat. Je kunt je wallet natuurlijk wel nog steeds herstellen aan de hand van de backup op de SD kaart. De Ledger Nano S heeft soortgelijke functionaliteit: door een instelling te activeren moet je na 3 foutieve pincodes je wallet herstellen.

Multi-signature transacties

Dat betekent dat meerdere mensen toestemming geven als je een transactie wilt doen. Door deze feature kun je gebruik maken van shared wallets. De Nano S is te integreren met Bitgo en Copay om multi-sig transacties uit te voeren. De Trezor en Digital Bitbox met Copay. Op de KeepKey kun je multi-sig activeren door de multi-sig functionaliteit van Electrum te gebruiken.

FIDO U2F

Daarnaast kun je op je Ledger, Trezor en Digital Bitbox gebruik maken van Fido U2F: een industrie standaard voor universele twee-factor authenticatie, ondersteunt door de grootste bedrijven ter wereld zoals Google, Microsoft, PayPal en Mastercard. Hierdoor werkt je hardware wallet ook als twee-factor authenticator. Een leuk extra’tje.

Secure Element en attestation

De Ledger Nano S is gebouwd om een zogenaamd Secure Element; een super beveiligde chip. Het is dezelfde technologie die je vindt in PIN- of SIM-kaarten. Op deze chip staat een private key die gekoppeld is met een public key die alleen bekend is bij Ledger. Op deze manier test Ledger tijdens de eerste setup of deze twee matchen om te controleren of er tijdens de verzending niet met het apparaat is geknoeid, het zogenaamde “attestation”.

Vergelijkingstabel: veiligheidsaspecten

Veiligheidsaspect Ledger Nano S Trezor KeepKey Digital Bitbox
PIN-beveiliging
Passphrase support
Multi-signature
Display 2FA
Smartphone app 2FA
Open Source
FIDO U2F
Secure Element
Attestation
Verwijderbare SD

Gebruiksvriendelijkheid en interface

De Ledger Nano S, Trezor en KeepKey steken er qua gebruiksvriendelijkheid bovenuit. De interfaces (die werken als Chrome extensie) zijn intuitief, al ziet de Ledger app er wel gelikter uit en voelt iets fijner om mee te werken. Met de apps kun je gemakkelijk je account details bekijken, instellingen beheren, alsmede Bitcoins versturen en ontvangen. Transacties bevestig je via het apparaat zelf en dat werkt super handig.

Digital Bitbox werkt niet via een Chrome extensie maar via een desktop applicatie die beschikbaar is voor alle besturingssystemen. Het aanmaken van de recovery seed werkt – in tegenstelling tot de drie andere geteste hardware wallets – door middel van een opgeslagen PDF document op de verwijderbare Micro SD kaart. Het maken van een veilige (papieren) backup is dan ietwat omslachtiger dan het gewoon aflezen van de 24 woorden van het scherm zoals bij de Nano S, Trezor en KeepKey. Verder is de interface overzichtelijk en gemakkelijk in gebruik. Omdat er geen scherm is om transacties te bevestigen, maakt de Digital Bitbox gebruik van een smartphone app in combinatie met fysieke aanraking (3 seconden) van het apparaat. Dit proces werkt in principe prima, maar maakt het gehele proces wel wat ingewikkelder.

Integraties met andere bitcoin wallets

Aan de hand van integraties werkt je hardware wallet met verschillende bestaande Bitcoin wallet diensten. Je kunt hiermee je saldo bekijken, transacties beheren en/of je wallet herstellen.

Vergelijkingstabel: integraties

Integratie Ledger Nano S Trezor KeepKey Digital Bitbox
BitGo
Bitstamp
Copay
Electrum
GreenBits
MultiBit
MyCelium
MyEtherWallet
Sentinel
ShapeShift

Prijs/kwaliteit verhouding

Een mening over de prijs/kwaliteit verhouding vormen is redelijk subjectief. Toch durven we te stellen dat de Ledger Nano S en de Trezor Wallet op alle aspecten het best scoren in combinatie met de prijs die je betaalt voor het apparaat. De Nano S is een paar tientjes goedkoper dan de Trezor Wallet, maar doet qua functionaliteit niet onder. Vandaar dat we de Ledger op dit vlak bovenaan zetten, heel kort gevolgd door de Trezor. Natuurlijk zullen er altijd nuances meespelen die voor de een belangrijker zijn dan voor de ander. In z’n algemeenheid haal je met beide hardware wallets top apparaten in huis waarop je je Bitcoins met een gerust hart kunt bewaren.

De Digital Bitbox is een goedkope oplossing maar is vooral qua functionaliteit ietwat omslachtig, omdat je bijvoorbeeld transacties moet bevestigen met behulp van een mobiele app. Ook qua veiligheid behaalt de Digital Bitbox niet de normen van de Ledger en de Trezor, maar het apparaat is nog steeds extreem veilig. Het ontbreken van een scherm en de minimale support voor cryptocoins zorgen ervoor dat je misschien beter een paar tientjes meer uit kunt geven om de Nano S in huis te hebben. Echter, als je voor heel weinig geld je Bitcoins veilig wilt bewaren, is de Digital Bitbox natuurlijk een super optie.

De KeepKey is de duurste van de vier, en voelt het meest “high-class” aan vanwege de vorm en bouw. Qua ondersteunde coins en integraties met andere wallets blijft de KeepKey echter wat achter.

Vertrouwen in producent

Van de vier vergeleken hardware wallets is SatoshiLabs, het bedrijf achter Trezor, het oudste bedrijf. Trezor stond bekend als de eerste hardware wallet om je cryptogeld in op te slaan. SatoshiLabs staat hoog aangeschreven in de crypto community.

Ook Ledger heeft een enorm goede reputatie. Het bedrijf is iets jonger, maar timmert keihard aan de weg, met een actieve community en het continu en – verbazingwekkend snelle – ontwikkelen van nieuwe functionaliteit. Ledger haalde miljoeneninvesteringen binnen, dus je kunt een hoop actie verwachten uit deze hoek.

De KeepKey is gebouwd op basis van de Open Source firmware van Trezor; een fork van de Trezor dus. Het belangrijkste verschil is de grotere display. KeepKey is onderdeel van ShapeShift, een van de meest bekende handelsplatformen om digitale valuta te verhandelen.

Digital Bitbox is gemaakt door Shift Devices, een Zwitsers bedrijf mede opgericht door Jonas Schnelli, een Bitcoin core developer.

Conclusie: als je serieus met cryptogeld om wilt gaan, neem een hardware wallet

Is er een winnaar?

Als je alle hoofdstukken hebt gelezen valt op dat de Ledger Nano S in de meeste gevallen het beste scoort. De Trezor volgt op hele korte afstand. Duidelijk is dat je Bitcoins veilig zijn in alle hardware wallets uit deze vergelijking. We hebben in deze hardware wallet vergelijking geprobeerd de nuances zo goed mogelijk in kaart te brengen, maar smaken verschillen uiteraard. Kies daarom op basis van onze bevindingen de beste hardware wallet voor jouw situatie en crypto-portefeuille.

Beveilig je Bitcoins en altcoins

Natuurlijk, hardware wallets kosten geld, en er zijn ook legio gratis alternatieven om je bitcoins op te slaan. Echter, de enorm verhoogde veiligheid die je krijgt bij de aanschaf van een hardware wallet is veel meer waard dan het relatief lage bedrag dat je aan een hardware wallet kwijt bent. Nu Bitcoin steeds meer mainstream aan het worden is wordt het ook steeds gevoeliger voor diefstal en hacks. Wees voorbereid en kies voor “peace of mind” door je Bitcoins en altcoins op een hardware wallet te bewaren!