Wat is een hardware wallet?

Een hardware wallet is een speciaal type bitcoin wallet die de privé-sleutels van de gebruiker opslaat in een beveiligd hardwareapparaat. Het is een vorm van cold storage, omdat de privé-sleutels offline worden opgeslagen.

Hoe werkt een hardware wallet?

Je bitcoins en andere cryptocurrencies worden niet op de hardware wallet zelf opgeslagen, maar op de Blockchain. Het apparaat zorgt er alleen voor dat de privé data die nodig is om bij je bitcoins te kunnen op een veilige en handige manier worden opgeslagen op de chip van de hardware wallet, zodat je je bitcoins gemakkelijk kunt beheren. Om bitcoins te versturen is een fysieke bevestiging nodig aan de hand van de knoppen op het apparaat.

In het kort is dit hoe een hardware wallet werkt:

 • De hardware wallet is beveiligd aan de hand van een pincode die je instelt bij het eerste gebruik.
 • Als je de wallet voor het eerst opstart krijg je de 24 woorden te zien die dienen als backup van je private key. Deze schrijf je op en bewaar je op een veilige plek; als je het apparaat ooit kwijt raakt heb je die 24 woorden nodig om weer toegang te krijgen tot je bitcoins.
 • Vervolgens installeer je de Chrome extensie. Dit is de applicatie waarmee je je bitcoins kunt beheren. Je plugt het apparaat via USB in je computer en de applicatie gaat dan synchroniseren met je wallet.
 • Via deze applicatie kun je bitcoins versturen en ontvangen.

Voordelen van hardware wallets

Hardware wallets hebben grote voordelen ten opzichte van standaard software wallets:

 • Privé sleutels worden vaak opgeslagen in een beveiligde microchip en kunnen niet in het toestel worden overgedragen als gewone tekst.
 • Hardware wallets zijn immuun voor computer virussen die bitcoins proberen te stelen.
 • Kan veilig én interactief worden gebruikt, in tegenstelling tot een paper wallet die op een bepaald moment naar software moet worden geïmporteerd.
 • Vaak is de software open source, waardoor een gebruiker de gehele werking van het apparaat kan valideren.

Waarom zijn hardware wallets veiliger?

Als je niet bekend bent met het begrip hardware wallet, vraag je je misschien af wat de voordelen zijn ten opzichte van bijvoorbeeld een paper wallet of een versleutelde private key op een computer.

Het principe achter hardware wallets is dat er een volledige isolatie is tussen de cryptografische geheimen (privé-sleutels) en een makkelijk te hacken computer. Tegenwoordig wordt je om de haverklap geconfronteerd met berichten over computer hacks, dus het opslaan van je private keys op je computer is niet het meest verstandige om te doen.

De meeste hardware wallets ondersteunen daarnaast FIDO twee-factor authenticatie.

Een papieren portemonnee kan veilig zijn, maar alleen tot je je geld wilt gaan gebruiken: op dat moment moet je je private keys importeren op een computer. En als je denkt dat een wachtwoord die je private keys versleutelt genoeg is; malware is tegenwoordig slim genoeg om te wachten op de onvermijdelijke private key decodering voordat je je geld gaat versturen.

Hardware portemonnees zijn handig, betaalbaar, draagbaar en te back-uppen door een paper wallet, waardoor een gemakkelijk herstel mogelijk is bij verlies. Als je een aanzienlijke hoeveelheid bitcoins hebt, moet het gebruik van een hardware wallet eigenlijk een “no-brainer” zijn.

Wat heb ik nodig om een hardware wallet te gebruiken?

Je hebt het volgende nodig:

 • Een computer met een USB-poort.
 • Windows (niet XP), Mac (10,7+) of Linux.
 • Voor hardware wallets als de Ledger Nano S, of de Trezor wallet: Google Chrome of Chromium 50+.

Bij de meeste hardware wallets is geen software installatie nodig, maar koppel je de hardware interface aan een Chrome extensie.

Ondersteunde cryptocurrencies

De meeste hardware wallets ondersteunen de populairste digitale valuta zoals Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dogecoin, ZCash, Dash, Stratis en Ripple.

Wat als ik mijn hardware wallet kwijt raak, of als het apparaat kapot gaat?

Dan kun je je wallet herstellen in elke andere wallet die de 24-woorden backup technieken ondersteunen:

 • BIP39
 • BIP32
 • BIP44

Voorbeelden van wallets die die technieken ondersteunen zijn:

 • Allerlei andere merken hardware wallets
 • Multibit HD (desktop)
 • Mycelium (smartphone)
 • Bither (smartphone en desktop)
 • Coinomi (smartphone)
 • MyEtherWallet
 • MyTrezor

Wat zijn de verschillen met een paper wallet?

Een andere vorm van cold storage is een papieren wallet in een fysieke kluis. Dit kan een zeer effectieve oplossing zijn om je bitcoins te beveiligen. Het voordeel van een hardware wallet is dat het hetzelfde veiligheidsniveau heeft, maar het gebruiksgemak ruimschoots meer is.

Wat zijn de verschillen met software wallets?

Als je privé sleutels worden opgeslagen op je computer (een desktop wallet) of via een cloud dienst (een online wallet) moeten ze beschikbaar zijn in gewone tekst in je computergeheugen of bij de dienst waar je de wallet afneemt. Wanneer je computer wordt gecompromitteerd door gespecialiseerde bitcoin malware, zal het zeer makkelijk zijn voor de malware om je bitcoins te stelen.

Veiligheidsrisico’s van hardware wallets

Tot op heden zijn er geen bekende incidenten van bitcoins die zijn gestolen van hardware wallets. Hardware wallets zijn relatief nieuw, maar ze hebben een goed track record, in tegenstelling tot de talrijke incidenten van bitcoin diefstal van computers die verbonden zijn het met internet.

Het is natuurlijk nooit compleet uit te sluiten dat je bitcoins van een hardware wallet worden gestolen, maar als je de hardware wallet op de voorgeschreven manier gebruikt is een hardware wallet dé meest veilige manier om met je bitcoins om te gaan.