Bitcoins: de complete uitleg

Bitcoin is de virtuele valuta van het internet en bestaat al enkele jaren. Waar komen bitcoins vandaan? Zijn ze wettelijk? Waar kun je ze krijgen? Lees verder voor de antwoorden op al je vragen!

Wat zijn bitcoins?

Bitcoins zijn elektronische valuta, ook wel ‘cryptocurrency’ genoemd. Bitcoins zijn een vorm van digitaal geld dat wordt gecreëerd door nauwkeurige wiskundige berekeningen en gecontroleerd door miljoenen computergebruikers genaamd ‘miners’.

Bitcoins zijn in feite elektriciteit omgezet in lange strings code die geldwaarde hebben.

Hoe werken bitcoins?

Bitcoins zijn volledig virtuele munten, een valuta die kan functioneren zonder dat banken als tussenpersoon moeten fungeren.

Zodra je bitcoins hebt gekocht gedragen ze zich als fysieke gouden munten: ze hebben waarde, net alsof je een klomp goud in je zak hebt. Je kunt je bitcoins gebruiken om goederen en diensten online te kopen, of je kunt ze opslaan in bijvoorbeeld een hardware wallet en hopen dat hun waarde door de jaren heen toeneemt.

Bitcoins worden verhandeld van de ene ‘wallet’ naar de andere.

Een portemonnee (een bitcoin wallet) is een kleine persoonlijke database die je op je computer, op je smartphone, op papier, op een hardware wallet, of ergens in de cloud opslaat.

Wat is bitcoin waard?

Een enkele bitcoin varieert dagelijks; je kunt bijvoorbeeld een site als Bitonic in de gaten houden om de actuele koers te bekijken. Er is meer dan twee miljard dollar aan bitcoins in omloop. Bitcoins zullen niet meer worden aangemaakt als er 21 miljard coins zijn gemaakt, wat waarschijnlijk pas rond 2040 zal zijn.

Bitcoin is volledig gedecentraliseerd. Dat betekent dat er geen nationale bank als bemiddelaar nodig is om bitcoin van de ene naar de andere persoon te versturen.

Bitcoins worden beheerd door ‘miners’, die vormen tezamen het netwerk van mensen die met hun computers bijdragen aan het Bitcoin-netwerk. Miners fungeren als een grote groep boekhouders voor Bitcoin-transacties.

Miners worden betaald voor hun boekhoudkundige werkzaamheden door elke week nieuwe bitcoins te verdienen die bijdragen aan het netwerk.

Hoe worden bitcoins gemaakt?

Een bitcoin is eigenlijk een heel simpel gegevensbestand, genaamd een ‘block’. Al deze blocks worden bijgehouden op de ‘blockchain’. De bestandsgrootte van één block is klein, vergelijkbaar met de grootte van een lang tekstbericht op je mobiele telefoon.

Elk bitcoin block heeft drie delen, waarvan er twee heel eenvoudig zijn: het identificatienummer (ongeveer 34 karakters) en de geschiedenis van wie het heeft gekocht en verkocht.

Het complexe deel van de bitcoin is het derde deel: de private key. Dit is het gedeelte waar een geavanceerde digitale handtekening wordt vastgelegd om elke transactie te bevestigen voor dat specifieke bitcoin-bestand.

Elke digitale handtekening is uniek voor elke individuele gebruiker en zijn / haar persoonlijke bitcoin wallet.

Deze sleutels zijn het beveiligingssysteem van bitcoins: Elke handel in bitcoin blocks wordt bijgehouden en gemarkeerd en openbaar gemaakt, waarbij de digitale handtekening van elke deelnemer aan de bitcoin blockchain wordt bevestigd.

Wat zijn de kenmerken van bitcoin?

Bitcoin heeft verscheidene belangrijke functies die het onderscheiden van valuta’s die worden gereguleerd door de overheid.

1. Het is gedecentraliseerd

Het bitcoin-netwerk wordt niet gecontroleerd door één centrale autoriteit. Elke machine die bitcoin mined en transacties verwerkt maakt deel uit van het netwerk en de machines werken allemaal samen. Dat betekent dat een centrale autoriteit niet het monetaire beleid kan bepalen.

2. Het is makkelijk in te stellen

Een bankrekening openen kan nog weleens lastig zijn, omringd door allerlei bureaucratische regeltjes. Een bitcoin adres aanmaken doe je binnen een paar seconden zelf, zonder dat er vragen worden gesteld. Jij bent je eigen bank.

3. Het is anoniem

Soort van. Gebruikers kunnen meerdere bitcoin adressen bezitten en zijn niet gekoppeld aan namen, adressen of andere persoonsgegevens. Echter…

4. Het is helemaal transparant

… bitcoin slaat details op van elke transactie die ooit in het netwerk heeft plaatsgevonden in een soort enorm logboek, de blockchain genoemd.

Een bitcoin adres is publiek zichtbaar, en iedereen kan zien hoeveel bitcoins er op dat adres staan. Niemand weet alleen dat dat adres aan jou toebehoort.

5. De transactiekosten zijn minimaal

Een bank kan u een vergoeding van 10 euro vragen voor internationale overschrijvingen. Bitcoins van persoon naar persoon transfereren kost helemaal niets, platforms waar je bitcoins kunt kopen en verhandelen rekenen vaak kleine fees.

6. Het is snel

Je kunt overal en altijd geld versturen en ontvangen en binnen een paar minuten is het ontvangen, zodra het bitcoin netwerk de betaling heeft verwerkt.

7. Het is niet restitueerbaar

Wanneer je bitcoins worden verzonden, krijg je ze ze niet terug, tenzij de ontvanger ze aan je terugstuurt.

Hoe kan ik bitcoins kopen in Nederland?

Bitcoins kopen in Nederland kan via een exchange of direct van andere mensen via een bitcoin marktplaats. Je kunt bitcoins betalen via verschillende manieren, zoals iDeal, PayPal, creditcard of een bankoverschrijving.