Gepost op

Bitcoin wallets: bitcoin private key, public key en wallet adres

Bitcoin public en private key

De techniek achter cryptocurrencies (zoals bitcoin) begrijpen kan nog weleens lastig zijn. Een hardware wallet kopen is dé meest veilige manier om je bitcoins te bewaren, maar voordat je je bitcoins aan een hardware wallet gaat toevoegen is het begrijpen van de techniek geen overbodige luxe.

Laten we beginnen bij het begin: wat is zo’n wallet nou precies en wat is een private key, een public key en een wallet adres. Een belangrijk principe in de bitcoin wereld is de manier waarop bitcoins veilig worden bewaard: namelijk in een wallet. Bitcoins kunnen bewaard worden in een software wallet (zowel online als offline), hardware wallet, paper wallet of brain wallet. Ondanks deze verschillende vormen is het principe achter deze wallets overal hetzelfde: je kunt bij je bitcoins door middel van de bitcoin private key. Handig om te weten: een bitcoin wallet kan bestaan uit meerdere bitcoin adressen.

In dit artikel leggen we uit dat de volgende 3 dingen allemaal verschillend zijn, maar toch aan elkaar gekoppeld:

  • Een bitcoin private key
  • Een bitcoin public key
  • Een bitcoin wallet adres

De public en private key samen

De public key is wiskundig afgeleid van de private key en daarom horen ze altijd bij elkaar als koppel. Zonder de private key kan iemand nooit ‘bewijzen’ dat hij of zij de eigenaar is van de public key, en daarmee dus een wallet.

Dit is gemakkelijk uit te leggen aan de hand van een metafoor. Stel je voor dat een gesloten brievenbus de public key representeert. Iedereen kan brieven (bitcoins) in deze brievenbus stoppen, maar niemand kan ze eruit halen zonder, je raadt het al: de private key. De postbode die de sleutel (private key) in bezit heeft kan de brievenbus openen en de brieven eruit halen.

Bitcoin public en private key

Bitcoin private key

Een bitcoin wallet is meer dan alleen het adres. Een wallet bevat ook de public en private key voor elk van je bitcoin adressen. De bitcoin private key is een volledig willekeurig gegenereerde string van cijfers en letters, die ervoor zorgen dat bitcoins kunnen worden uitgegeven. Een private key is altijd wiskundig verbonden aan het bitcoin wallet adres. Het is echter onmogelijk om ze aan elkaar te koppelen zonder dat je de private key bezit, doordat de code erachter sterk versleuteld is.

De vuistregel is: als je geen backup hebt gemaakt van de private key, dan kun je niet bij je bitcoin wallet en dus niet bij je bitcoins.

Bitcoin public key in verhouding tot het wallet adres

Zoals hierboven genoemd is er ook een public key. Dit veroorzaakt soms wat verwarring, omdat sommige mensen aannemen dat een bitcoin wallet adres hetzelfde is als de public key. Dat is niet het geval, maar ze zijn wel wiskundig aan elkaar gekoppeld. Een bitcoin wallet adres is een ‘hashed’ versie van de public key. De daadwerkelijke public key ziet eigenlijk nooit iemand. Elke public key is 256 bits lang, en de hash daarvan (je wallet adres) is 160 bits lang. Dit wallet adres is wat je gebruikt om bitcoins te ontvangen. De public key is er om te verzekeren dat jij de eigenaar bent van een wallet adres dat bitcoins kan ontvangen. Om de private key af te leiden van een public key zou de aller sterkste super computer van dit moment meerdere triljoenen jaren nodig hebben. Dat is praktisch dus nooit mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *