Beste Bitcoin wallets

De beste Bitcoin wallet: hét ultieme overzicht

Dus… je hebt zojuist bitcoins gekocht. Nice! Nu ben je natuurlijk op zoek naar de beste bitcoin wallet om je waardevolle bitcoins op een veilige én handige manier te bewaren.

Daar gaan we je in dit artikel bij helpen!

Laten we gelijk met de deur in huis vallen: ondanks dat we hier per type bitcoin wallet de -in onze ogen- beste bitcoin wallet hebben uitgezocht, is ons beste advies om je bitcoins op een hardware wallet te plaatsen, zoals de Ledger Nano S of de Trezor wallet. Dat is écht de meest veilige en gebruiksvriendelijke methode en is het geld dubbel en dwars waard, maar hierover straks meer.

Ben je op zoek naar gratis bitcoin wallets? Dan ben je ook op de juiste pagina beland, dus lees snel verder!

We onderscheiden in deze review 5 typen bitcoin wallets:

We letten in deze review vooral op veiligheid en gebruiksgemak en zetten van elk van deze categorieën onze top 3 op een rijtje en per categorie bekijken we de voor- en nadelen. Na het lezen van dit artikel kun je een gefundeerde keuze maken wat voor jouw situatie de beste bitcoin wallet is. Laten we beginnen!

Beveilig je Bitcoins
met de Ledger Nano S

Koop de Ledger Nano S nu via de officiële site
van Ledger en wees zeker van beveiligde verzending.

Bestel via de officiële site

Beste hardware wallets

Als je zoekt naar de beste bitcoin wallet is een hardware wallet verreweg de meest veilige manier om bitcoins te bewaren én tegelijkertijd te versturen en ontvangen. Je sluit het apparaat via USB aan op je computer. De private key van je cryptocurrencies verlaat de hardware wallet nooit en komt nooit in aanraking met het internet. Daarnaast moet elke bitcoin transactie bevestigd worden door gebruik te maken van de fysieke knoppen op het apparaat. En mocht je je hardware wallet kwijt raken, kun je door de ingebouwde technologie je wallet altijd herstellen en zo weer bij je bitcoins komen. Er zijn op dit moment meerdere hardware wallets beschikbaar, maar voor dit artikel lichten we de meest populaire van het moment uit.

Tip: we hebben een handig overzicht waarmee hardware wallets vergelijken een stuk makkelijker voor je wordt gemaakt.

Voordelen:

+ Al je bitcoins in eigen beheer, compleet offline
+ Super veilig en niet vatbaar voor hacks
+ Offline backup aan de hand van recovery seed

Nadelen:

Een hardware wallet is niet gratis

#1: Ledger Nano S

Ledger Nano S

De Ledger Nano S is een hardware wallet waar je Bitcoin, Ethereum en nog veel meer andere cryptocurrencies op kunt opslaan. Door de ingebouwde veiligheidstechniek ben je ervan verzekerd dat de private keys van je bitcoins veilig zijn opgeslagen en dat je je bitcoins veilig kunt versturen en ontvangen vanaf je hardware wallet. De Nano S is een robuust apparaat, handig in gebruik, en is momenteel de meest verkochte hardware wallet wereldwijd. De Ledger Nano S wallet is nu verkrijgkbaar voor €70.18 (excl. verzendkosten).

Bestel de Ledger Nano S

#2: Trezor wallet

Trezor was er vanaf het eerste uur bij om de Trezor hardware wallet te lanceren. De Trezor wallet is een van de meest betrouwbare en veilige manieren om je bitcoins en altcoins te bewaren. Behalve wat functionele details zijn er niet heel veel verschillen met de Ledger Nano S. De belangrijkste verschillen zijn dat de Ledger iets meer altcoins ondersteunt en dat de Trezor een stukje duurder is. Onze uitgebreide Trezor review lees je hier. De Trezor wallet kost €89 (excl. verzendkosten).

Bestel de Trezor

#3: Digital Bitbox wallet

Digital Bitbox

De Digital Bitbox wallet werkt in principe hetzelfde als bovenstaande hardware wallets, maar brengt wel een aantal interessante pluspunten met zich mee. Zo werkt de Digital Bitbox op basis van haar eigen native software client. Voor gebruik van de Ledger en Trezor wallet is een Chrome plugin benodigd. Het nadeel is dat de Digital Bitbox geen scherm heeft waarop je transacties kunt bevestigen. Wel een enorm interessant apparaat, want voor de prijs van €66.99 (incl. verzendkosten) hoef je het niet te laten!

Bestel de Digital Bitbox

Beste mobiele app bitcoin wallets

Na een hardware wallet en andere cold storage wallets is een mobile wallet (en dan met name iOS) de beste balans tussen veiligheid en gebruiksgemak. Bij de geselecteerde mobiele bitcoin wallets, ook wel smartphone wallets genoemd, zijn je bitcoins altijd weer te herstellen mochten deze diensten verdwijnen om welke reden dan ook. Dit kan aan de hand van de recovery seed, de 12 woorden die je opschrijft op het moment dat je de wallet gaat inrichten. Deze bedrijven hebben geen enkele informatie over je bitcoins; ze voorzien je alleen van de software die je verbindt met het bitcoin netwerk.

Voordelen:

+ Altijd bij de hand, beveiligd met je pincode of fingerprint
+ Van de online opties de meest veilige, vanwege architectuur van smartphone processoren (zeker iOS)
+ Offline backup aan de hand van recovery seed

Nadelen:

Gebruik een mobile wallet voor kleine tot middelgrote bedragen

#4: BreadWallet

BreadWallet is een van de meest gebruikte mobiele bitcoin wallets, beschikbaar voor iOS en Android. De code achter de wallet is Open Source. Je private keys worden niet op een server opgeslagen, dus daar kan niemand bij en je kunt altijd weer bij je bitcoins. Zoek BreadWallet op in de iOS of Android Play store!

#5: MyCelium

MyCelium is te gebruiken in combinatie met hardware wallets als de Ledger Nano S, Trezor, of KeepKey. MyCelium is beschikbaar voor iOS en Android en is eenvoudig te backuppen. In de bitcoin community wordt de MyCelium ook wel de “Rolls Royce” onder de bitcoin wallets genoemd, en dat is niet voor niets. Door je MyCelium app met je vingerafdruk te beveiligen ben je er zeker van dat niemand bij je bitcoins kan komen.

#6: Lykke

Als je de beste bitcoin wallets lijstjes af struint online, zal Lykke daar niet snel tussen staan. Toch hebben we deze relatief nieuwe dienst toegevoegd, omdat we erg enthousiast zijn over de gebruiksvriendelijke app en de toekomstplannen. Lykke is een online handelsplatform die voor iedereen gratis toegankelijk is. Nu is dat niet zo speciaal, maar je betaalt bij Lykke ook 0,0 transactie fees! Zo combineer je een mobiele wallet met het handelen in bitcoins en andere valuta, zonder kosten. De Lykke wallet is ook prima te gebruiken puur als mobiele bitcoin wallet, je kunt zoveel wallets aanmaken als je wilt.

Beste cold storage wallets

Bij cold storage denk je al gauw aan een papieren wallet, oftewel een paper wallet. Je print je private key uit en bewaart deze in een kluis. Veiliger kan eigenlijk niet, echter is het extreem onhandig om zo met je bitcoins om te gaan. Vandaar dat deze methode aan te raden is als je bitcoins heel lang wilt bewaren en er niks mee hoeft te doen. Naast een paper wallet hebben we nog een aantal andere leuke cold storage opties! Ook een hardware wallet is een vorm van cold storage, echter heeft die – zoals je hierboven hebt kunnen lezen – zijn eigen categorie.

Voordelen:

+ Hier kan echt niemand online bij
+ Met BIP38 wallet encryptie importeer je je private keys in andere wallets

Nadelen:

Niet aan te raden qua gebruiksgemak
– Zelfs printen is niet 100% waterdicht: moderne printers kunnen documenten achterlaten in je computer cache
Papier weg, nat of verbrand: bitcoins weg

#7: Paper wallet

Nog steeds een van de meest populaire vormen om bitcoins te bewaren is een paper wallet. Op een paper wallet -gewoon een uitgeprint papiertje dus- bewaar je de public key (je bitcoin adres), de private key en eventueel een QR code om je wallet adres makkelijk te scannen mocht iemand bitcoins naar je willen overmaken. Een paper wallet genereer je gemakkelijk online met een tool als BitAddress.org. Wil je je paper wallet ècht veilig genereren, download deze tool dan als ZIP-bestand, schakel internet uit en genereer dan pas je wallet. Dan voorkom je dat je private key zichtbaar is in je browser! Bewaar je geprinte papier vervolgens in een kluis en op meerdere andere veilige plekken.

#8: BitcoinPaperWallet

Bij BitcoinPaperWallet kun je holografische stickers met serienummers en zip-seal verpakking bestellen. Daarnaast is het mogelijk om een Ubuntu 14.04 LiveCD te bestellen. Allemaal bedoelt om je private keys veilig offline op te slaan. Genereer je bitcoin wallet adres via deze site, print de chique “bon” en knip het papiertje uit volgens de instructies. Met de holografische stickers seal je je paper wallet. Handig om te gebruiken als je bitcoins lang wilt bewaren en er niks mee wilt doen, of om te geven als cadeau.

#9: Cryptosteel

Cryptosteel is een stalen plaatje waarin je aan de hand van 250 stalen letters je private keys in bewaart. Best een revolutionair idee! Het grote voordeel is dat het staal zelfs een brand overleeft. Zolang je je bitcoin private key in BIP39 formaat hierin bewaart, kun je altijd bij je bitcoins. Combineer de Cryptosteel met een hardware wallet en je bent qua veiligheid van je bitcoins echt ultiem goed bezig.

Beste online bitcoin wallets

Online bitcoin wallets zijn populair en blinken vooral in gebruiksgemak uit. Wees er wel voor op je hoede dat je altijd de private keys van je wallet bezit.

Voordelen:

+ Vaak in combinatie met een mobiele app
+ Handig en snel bitcoins verzenden en ontvangen
+ Offline backup en mogelijkheid tot 2FA (twee-factor authenticatie) en secondary passwords

Nadelen:

Private key niet enkel in eigen beheer

#10: Wirex

De Wirex bitcoin wallet is een online wallet, maar het handige is dat je hieraan ook een Wirex VISA creditcard kunt koppelen. De Wirex creditcard kun je gebruiken net als iedere andere creditcard. Je kunt op de Wirex card zowel fiat (de reguliere munteenheden) als cryptogeld storten. De online wallet software draait op BitGo, een van de meest veilige wallet diensten van dit moment. Als je via deze link een account aanmaakt krijg je 25% korting op je creditcard. De bitcoin creditcard kost dan €11,25. Let er wel op dat je nog een maandelijkse fee van €1,- betaalt mits er geld op je kaart staat. Echter, normale creditcards zijn ook niet gratis en hier kun je ook bitcoins op kwijt!

#11: Blockchain.info

Blockchain.info is een van de meest gebruikte online wallets. Het aantal loopt tegen de 8 miljoen. De Blockchain.info wallet is een zogenaamde HD wallet, een “hierarchical deterministic” wallet. Bij elke transactie krijg je een nieuw wallet adres, waardoor je privacy gewaarborgd wordt en het niet mogelijk is om je identiteit en locatie te achterhalen aan de hand van je wallet adres. De interface van de web applicatie ziet er gelikt uit en werkt handig. Blockchain.info beschikt ook over een iOS en Android app, waardoor je ook op je smartphone altijd inzicht hebt in de bitcoins die je ontvangt en verstuurt.

#12: Coinbase

Achter Coinbase zitten heel veel investeerders en dat betaalt zich uit in een chique platform met zowel een online wallet als een mobile wallet. Qua functionaliteit is dit een van de beste bitcoin wallets. Een interessante feature is de Coinbase Vault; hiermee kun je je bitcoins extreem veilig bewaren doordat overboekingen vanuit deze wallet door een extra persoon moeten worden goedgekeurd. Hiernaast biedt de Coinbase bitcoin wallet ook 2FA (twee factor authenticatie) via SMS of de Google Authenticator app. Maar, net zoals bij alle andere online wallets geldt: bezit je veel bitcoins, zet ze dan op een hardware wallet of andere cold storage.

Beste desktop bitcoin wallets

Een desktop wallet download en installeer je op je PC. Dit kan een veilige oplossing zijn, mits je die PC niet met het internet verbindt. Heb je dus nog een PC over waar je geen gebruik meer van maakt? Zet dan eenmalig je internetverbinding aan en download de software. Op die manier is een desktop wallet een redelijk veilige manier om je bitcoins te bewaren, maar zodra je je computer met het internet verbindt zijn je bitcoins vatbaar voor malware en dus minder veilig.

Voordelen:

+ Mits offline gebruikt, een goed alternatief
+ Super veilig en niet vatbaar voor hacks (mits gebruikt op offline computer)
+ Offline backup aan de hand van recovery seed

Nadelen:

De private key staat op je computer
Je moet soms de hele blockchain downloaden, wat nogal wat tijd in beslag kan nemen
In offline gebruik vrij omslachtig als je bitcoins wilt versturen en ontvangen

#13: Electrum

Door de veiligheid, snelheid en het gebruiksgemak wordt Electrum gezien als een van de beste bitcoin wallets. Electrum heeft integraties met verschillende hardware wallets, zoals de Trezor wallet.

#14: Exodus

De user interface en gebruiksvriendelijkheid van deze desktop wallet is ongeëvenaard! Naast bitcoin kun je ook Litecoin, Dash, Ether en Dogecoins bewaren. Exodus is een zogenaamde litewallet, dus je hoeft niet de hele Blockchain op je computer te downloaden. Exodus biedt ook een handelsplatform om cryptogeld aan te kopen en te verkopen.

#15: Bitcoin Armory

Armory is de meest volwassen en veilige bitcoin wallet. Er is wel een nadeel: de wallet kan vrij intimiderend zijn voor de wat minder technische gebruiker. Plus, deze desktop wallet heeft als nadeel dat je de hele blockchain moet downloaden. Wel een aanrader, mocht je wat technischer onderlegd zijn en de ietwat hogere leercurve voor lief nemen!