Beginnen Met Bitcoin in 5 Snelle Stappen (2018 update)

Nu bitcoin steeds meer mainstream aan het worden is, neemt de interesse van veel mensen toe en wil iedereen beginnen met bitcoin. Op kantoor, onder vrienden, op de tennisclub; iedereen heeft inmiddels wel meegekregen dat bitcoin het gesprek van de dag is.

Maar hoe begin je nu met bitcoin? Moet je daarvoor enorm technisch zijn aangelegd?

Wij denken van niet!

Volg onderstaande 5 stappen en je hebt binnen een mum van tijd je eerste bitcoins veilig in je nieuwe bitcoin wallet staan!

Stap 1: Lees jezelf in (check hier de belangrijkste weetjes)

Lees jezelf in Bitcoin

Alles begint met gedegen achtergrondkennis, zeker als het om cryptovaluta gaat. De eerste stap als je wilt beginnen met bitcoin is om jezelf in te lezen. Om je daarbij een snelle kickstart te geven, vatten we de belangrijkste weetjes hier nog even snel samen.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een vorm van digitale valuta, elektronisch gemaakt en bewaard. Niemand bestuurt het. Bitcoins worden niet afgedrukt, zoals dollars of euro’s – ze worden geproduceerd door mensen, en in toenemende mate bedrijven, die computers over de hele wereld gebruiken.

Het is het eerste voorbeeld van een groeiende categorie geld die bekend staat als cryptocurrency.

De Blockchain

Bitcoin draait op de Blockchain-technologie. In feite kun je blockchain-technologie zien als een grootboek, of een boekhouding. Op de Blockchain worden alle bitcoins bijgehouden die ooit zijn gekocht en verkocht. Normaal komt er een bank of notaris aan te pas om transacties te valideren, maar bij bitcoin wordt die rol overgenomen door een netwerk van computers die allemaal een kopie van de Blockchain hebben draaien.

Bitcoin mining

Mining houdt het Bitcoin-proces veilig door nieuwe transacties (of blokken) chronologisch aan de Blockchain toe te voegen en in de wachtrij te houden. Miners kunnen nieuwe bitcoins genereren door speciale software te gebruiken om cryptografische problemen op te lossen. Daarmee verdienen ze een beloning. Dit biedt een slimme manier om de valuta uit te geven en biedt ook een stimulans voor mensen om te mijnen. De beloning wordt overeengekomen door iedereen in het netwerk. Om inflatie te voorkomen en het systeem beheersbaar te houden, kan er tegen het jaar 2040 niet meer dan een vast totaalaantal van 21 miljoen bitcoins (of BTC’s) in omloop zijn, dus de “puzzel” wordt steeds moeilijker op te lossen.

De private en public key

Om bitcoins te verzenden en ontvangen heb je een adres nodig. Dit bitcoin adres – oftewel een bitcoin wallet – bestaat uit een serie cijfers en letters en wordt compleet willekeurig gegenereerd. Dit publieke adres wordt de public key genoemd. Ieder adres heeft een unieke sleutel. Dit noemen we de private key en is de toegang tot de bitcoins die op jouw adres staan. Deze private key wordt gebruikt om aan te tonen dat jij de eigenaar bent van jouw adres. Verlies je je private key? Dan heb je geen toegang meer tot je bitcoins. Bewaar deze dus goed!

Een bitcoin wallet

Een bitcoin wallet kun je zien als een digitale portefeuille. Deze wallet beheert jouw private keys, laat je je saldo inzien, en alle transacties (bij- en afschrijvingen). Bitcoin wallets zijn er in allerlei vormen, daarover meer in de volgende stap.

Stap 2: Kies een Bitcoin wallet

Een Bitcoin wallet kiezen

In stap 4 laten we zien hoe je bitcoins kunt kopen, maar allereerst heb je een plaats nodig om je bitcoins op te slaan. In de bitcoin-wereld worden ze een ‘portemonnee’ of beter gezegd een ‘wallet’ genoemd, maar het is misschien het beste om ze als een soort bankrekening te beschouwen.

Afhankelijk van de gewenste beveiligingsniveaus, bieden verschillende wallets verschillende niveaus van beveiliging.

De belangrijkste opties zijn:

  • Hardware wallets
  • Mobile bitcoin wallets
  • Cold storage wallets
  • Online bitcoin wallets
  • Desktop bitcoin wallets

Al deze vormen, en hun voor- en nadelen, hebben we in een handig overzicht op een rijtje gezet. De meest veilige oplossing is een hardware wallet. Dit zijn de populairste van het moment:

Geen zin om het hele artikel te lezen en wil je snel aan de slag? Maak een wallet aan bij Blockchain.info, een van de meest betrouwbare en populaire online wallets. Je kunt online inloggen, of de mobiele app gebruiken.

Pro tip: wil je gelijk goed beginnen? Bestel een Ledger Nano S – de meest verkochte hardware wallet wereldwijd. Hiermee beheer je je bitcoins volledig veilig. Zeker als je wat grotere hoeveelheden bitcoin wilt kopen is dat de beste keuze.

Je wallet adres

Elke bitcoin wallet bestaat uit een private en een public key. De public key – je wallet adres, dat je kunt zien als je rekeningnummer – heb je nodig om bitcoins naar over te maken als we bitcoins gaan kopen in stap 4. Dat adres bestaat uit een reeks cijfers en getallen.

Stap 3: Beveilig je Bitcoin wallet

Beveilig je Bitcoin wallet

Op basis van het hierboven genoemde overzicht is het makkelijk om een wallet uit te kiezen, dat heb je binnen een paar minuten geregeld. Veel belangrijker is om je beveiliging op orde te hebben. De meeste wallets bieden by default al goede bescherming, maar het is goed om dit per wallet goed in de gaten te hebben en eventueel nog extra beveiliging in te schakelen. Er zijn verschillende manieren om je bitcoin wallet veiliger te maken:

Kies een sterk wachtwoord

Een manier om je wallet te beschermen is om het te coderen met een sterk wachtwoord. Dit maakt het moeilijk om toegang te krijgen tot je wallet, maar niet onmogelijk. Als je computer wordt gehackt door malware, kunnen dieven je toetsaanslagen registreren om je wachtwoord te vinden. Op een hardware wallet heb je daar geen last van, die komt nooit in aanraking met het internet.

Bewaar je back-up goed

Zorg dat je de back-up seed (meestal in de vorm van 24 woorden) van je gekozen wallet op een veilige plek bewaart. Er zijn talloze voorbeelden in het nieuws gekomen van mensen die hun backup kwijt zijn geraakt en daarmee de toegang tot hun bitcoins zijn verloren. Bewaar de 24 woorden in een kluis, op een veilige plek.

Neem het offline

Als je te nerveus bent om je bitcoin-sleutels digitaal op te slaan, uit angst dat ze door hackers worden gestolen, is de vraag: hoe ga je nu het slimste om met je nieuwe kapitaal?

Het is een goed idee om koude opslag – oftewel cold storage – te gebruiken voor het grootste deel van je bitcoin-fortuin en slechts een klein beetje te laten staan in een zogenaamde ‘hete’ portemonnee (met een internetverbinding), waarmee je kunt handelen (zie stap 4) of snel iets mee kunt kopen. Het ligt er ook maar net aan welk doel je hebt met jouw bitcoins: wil je zo kopen en bewaren voor de lange termijn, in de hoop dat de koers stijgt? Of wil je snel winst maken door actief te gaan handelen?

Pro-tip: écht goed beginnen? Met Cryptosteel bewaar je je back-up op de meest veilige manier.

Stap 4: Bitcoins kopen

Bitcoins kopen

OK, dus je hebt de basis van bitcoin geleerd en een wallet uitgekozen; de volgende stap is om wat bitcoins te krijgen. Maar hoe?

Je kunt bitcoins kopen via beurzen of rechtstreeks van andere mensen via marktplaatsen. Je kunt ze op verschillende manieren betalen:

  • Via een bankoverschrijving
  • Met je creditcard
  • Met je betaalpas via iDeal, of een andere dienst
  • Met andere cryptocurrencies

Kopen via een marktplaats

Om te beginnen is dit de meest snelle methode. De meest populaire marktplaatsen in Nederland zijn:

Het werkt eigenlijk heel simpel. Je vult het wallet adres (als ontvangstadres) van de wallet die je hebt gekozen in stap 2.

Vervolgens kies je het aantal bitcoins dat je wilt kopen, de betaalmethode, en voila: je hebt zojuist je eerste bitcoins gekocht.

Let op: als je voor meer dan 50 euro wilt kopen, moet je je wel eerst even legitimeren. Daar ontkom je helaas niet aan, en is er ook om je eigen veiligheid te waarborgen. Laat dit je er niet van weerhouden, want je bent zo goedgekeurd!

Kopen op een handelsplatform

Handelsplatformen worden gebruikt om in cryptocurrencies te handelen. Heb je al enige ervaring in het handelen in aandelen? Dan heb je deze handelsplatformen ook zo onder de knie. Maar ook voor beginners is het geen hogere wiskunde om te beginnen met het handelen in bitcoins. De meest populaire handelsplatformen zijn:

Stap 5: Volg het Bitcoin nieuws

Volg het Bitcoin nieuws

Het is wel vrij essentieel om een klein beetje op de hoogte te blijven van het nieuws omtrent bitcoin. Het is namelijk een snelgroeiende markt waarin dagelijks allerlei ontwikkelingen gaande zijn – die ook van invloed kunnen zijn op de waarde van de munt. Zorg dat je de grootste trendwijzigingen in de gaten hebt zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Een aantal interessante nieuwsbronnen die wij altijd volgen zijn:

Tweakers

Tweakers heeft een hoop leden die dagelijks al het nieuws omtrent bitcoin en andere cryptovaluta bespreken op het forum. Er zitten flink wat leden met heel erg veel kennis over bitcoin en de techniek erachter, en door de verschillende topics in de gaten te houden weet je zeker dat je niks mist over wat er in de bitcoin wereld allemaal aan de hand is. Profiteer van hun gratis kennis! Ook worden er veel nuttige tips gegeven over het handelen in bitcoin – ook voor beginners.

Reddit

Reddit is meer internationaal gericht, maar je kunt in de bitcoin thread een hoop andere enthousiastelingen vinden die altijd op de hoogte zijn van alle ins en outs rond bitcoin.

Bitcoin koers

Als je net bitcoins hebt gekocht wil je natuurlijk weten of deze in waarde toenemen. Een aantal handige sites hiervoor zijn:

 

We hopen dat je met deze 5 stappen snel aan de slag bent gegaan en je inmiddels je eerste bitcoin wallet hebt aangemaakt en bitcoins hebt gekocht. Veel plezier met je eerste bitcoins!